Creşterea numărului de pori ai plantelor face ca acestea să absoarbă o cantitate mai mare de dioxid de carbon, descoperirea putând să contribuie în viitor la lupta împotriva încălzirii globale şi la creşterea producţiei alimentare, potrivit cercetătorilor niponi de la Universitatea din Kyoto. Aceştia au remarcat că, după ce au înmuiat seminţe germinate, timp de 48 de ore, într-o soluţie proteinizată, numărul porilor lor - având funcţia de absorbţie a dioxidului de carbon (CO2) şi de eliberare a oxigenului - a crescut, a explicat Ikuko Hara-Nishimura, coordonatoarea cercetării. ”Un număr mai mare de pori înseamnă mai multe orificii pentru a absorbi dioxidul de carbon”, a declarat cercetătoarea niponă. Un alt efect al acestui experiment constă în creşterea producţiei de amidon prin procesul de fotosinteză, în timpul căruia plantele verzi folosesc CO2 şi apă pentru a produce zahăr şi alţi compuşi organici. ”Această descoperire ar putea conduce la o producţie mai mare de alimente şi de materii pentru obţinerea biocarburanţilor”, a explicat Hara-Nishimura.
Pentru aceste experimente, cercetătorii au folosite germeni de Arabidopsis thaliana, o plantă cu o durată scurtă de viaţă, de doar două luni, folosită în mod curent în cercetările genetice din domeniu. Cercetătorii au pus în evidenţă faptul că numărul porilor ar putea fi multiplicat de până la patru ori, în funcţie de gradul de concentrare al proteinei Stomagen. Această proteină este uşor de obţinut pe cale chimică, însă are un cost ridicat. Echipa de cercetători încearcă să obţină moduri de producţie mai ieftine iar o posibilă soluţie ar putea consta în modificarea genetică a plantelor pentru creşterea numărului de pori.