Creşterea porcului în gospodăriile ţărăneşti, doar cu autorizaţie veterinară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creşterea porcului în gospodăriile ţărăneşti, doar cu autorizaţie veterinară

Social 10 Februarie 2007 / 00:00 2580 accesări

Crescătorii români de animale în sistemul de autoconsum vor fi nevoiţi să se autorizeze sanitar - veterinar dacă vor să mai aibă porci în gospodării. Potrivit unui proiect propus de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), animalele din exploataţiile cu efective de pînă la trei capete trebuie să fie supuse unor controale veterinare periodice. Autorizaţia se obţine pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, prin care ţăranul menţionează că respectă normele de igienă şi de bunăstare a animalelor. Dacă în urma controalelor efectuate de inspectorii veterinari se constată abateri de la lege, autorităţile pot dispune sancţionarea contravenţională sau interzicerea activităţii creşterii animalelor. În planul de eradicare a pestei porcine elaborat de ANSVSA, este prevăzut un sistem de creştere a porcilor potrivit căruia ţăranul trebuie să aleagă dacă îşi creşte porcul pentru autoconsum sau pentru comercializare. O primă categorie se referă la ţăranii care cresc între unu şi trei porci şi nu vor avea voie să comercializeze carnea, dar nici nu trebuie să respecte condiţii sanitar-veterinare foarte stricte. Pentru cei care îngrijesc între patru şi 20 de porci, există posibilitatea de a vinde carnea la nivel judeţean, însă au nevoie de aviz atît de la primărie, cît şi de la vecini. Dacă numărul porcilor crescuţi în gospodărie este mai mare de 20, aceasta este considerată o exploataţie profesională, situaţie care impune măsuri de biosecuritate drastice.



Ştiri recomandate

12