În România, reprezentanţii producătorilor şi vânzătorilor de produse alimentare se plâng, de mai mult timp, că abia supravieţuiesc, trebuind să ţină preţurile mai mici decât ar fi necesar pentru a scoate şi profit, dată fiind puterea mică de cumpărare a populaţiei. „O creştere a preţurilor pune în pericol investitorii privaţi din industria alimentară, orice scădere a vânzărilor ducând la falimentarea acestora. Cauza situaţiei grele în care se află atât consumatorii, dar şi producătorii, este lipsa unui cadru legal care să elimine specula şi evaziunea din agricultură”, declara, nu cu mult timp în urmă, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. Deci, dacă în alţi ani scumpirea alimentelor de Sărbători putea fi considerată o încercare de creştere a profiturilor, în acest an, o eventuală creştere, care să nu aibă legătură cu inflaţia şi cu scumpirea materiilor prime, vine ca o gură de oxigen pentru comercianţi. Însă Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, susţine că o creştere, de Sărbători sau în altă perioadă, a preţurilor reprezintă o anormalitate, iar scumpirile la unele alimente nu sunt justificate. \"Unii încearcă să profite în zilele respective. Normal, de Sărbători, când se vând cantităţi mari, orice produs se duce spre un alt tip de profit - acela care rezultă din vânzarea unor cantităţi impuse. Uneori, cei care o fac oferă inclusiv discount, ca să cumperi cât mai mult. Deci, nu este justificată mărirea preţurilor nici de Sărbători, nici în rest\", consideră Valeriu Tabără.