Creşterea temperaturilor din Groenlanda, declanşată în mare parte din cauze naturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creşterea temperaturilor din Groenlanda, declanşată în mare parte din cauze naturale

Monden 09 Mai 2014 / 00:00 484 accesări

În cea mai mare parte, fenomenul de încălzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei în zona tropicală a Oceanului Pacific şi nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră. Este cunoscut faptul că temperatura straturilor de suprafaţă ale apei din Oceanul Pacific influenţează clima globală la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifică volumul precipitaţiilor la nivel global, aducând ploi în America de Nord şi secetă în Australia şi America Centrală.

Concluziile noului studiu explică de ce Groenlanda şi regiunea arctică a Canadei se încălzesc mai repede decât alte regiuni ale planetei. Această creştere a temperaturilor a ridicat semne de întrebare pentru oamenii de ştiinţă. Cele mai noi modele de evoluţie climatică, aşa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) din cadrul ONU, nu au reuşit să reproducă această încălzire rapidă observată în zona arctică. În consecinţă, cercetătorii au propus mai multe explicaţii pentru această încălzire rapidă, aşa cum ar fi reacţia în lanţ care duce la încălzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare. Însă s-a observat existenţa unei legături între temperaturile apei de suprafaţă din regiunile tropicale şi Oscilaţia Atlanticului de Nord, un model climatic ce domină clima arctică. Începând din anii '90, apa caldă de suprafaţă din vestul Oceanului Pacific şi apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilaţia Atlanticului de Nord (OAN) să genereze un front de presiune ridicată deasupra Groenlandei şi a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicată duc la creşterea temperaturilor.

Legătura dintre Oceanul Pacific şi Groenlanda este făcută de aşa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt nişte ondulaţii atmosferice prezente în vânturile de mare altitudine care înconjoară Pământul. Distribuţia curenţilor de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific generează o undă Rossby care ajunge în cele din urmă să favorizeze încălzirea în Groenlanda. Temperatura oceanului din regiunea tropicală este urmărită de specialişti abia din anul 1979, odată cu lansarea primilor sateliţi în acest scop, şi de aceea oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt sau vor continua timp de mai multe decade. Deocamdată, comunitatea ştiinţifică nu dispune de suficiente date, aşa că nu se poate şti care este adevărata cauză. Studiul demonstrează şi cât de complexe sunt schimbările climatice. Dacă tendinţa de evoluţie a temperaturilor apei Pacificului se modifică, procesul de încălzire climatică din Arctica ar putea să încetinească în următoarele decade, dar procesul de încălzire globală din cauze antropice pare că va depăşi, în următorii ani, orice proces natural de răcire.



12