Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Rusaliile, zi în care Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea care cade întotdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti.
E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine de la Ierusalim. În aceeași zi, în urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de oameni, prima comunitate creștina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.
Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina, impreuna cu cea a Pastilor, fiind prăznuita înca din vremea Sfintilor Apostoli.
Nu numai ca vechime, ci si ca importanta, sarbatoarea Rusaliilor vine îndata dupa Pasti. In timpul privegherii din ajun, se facea odinioara botezul catehumenilor - adulți care urmau să fie încreștinați.
Ca si la Pasti, se împodobeau casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei, asa cum se face pana azi, obicei mostenit de la evrei, la care Cincizecimea era si sarbatoarea premitiilor din flori si fructe.