ÎNDEMN LA CALM Miliardarul George Soros și profetul Nouriel Roubini anunță că Brexit poate însemna dezintegrarea Uniunii Europene. Premierul Viktor Orban spune că, dacă UE e sinonimă cu dezordinea, Ungaria e soră cu ordinea, sugestia subliminală fiind că urmează și alte exituri. Ba chiar au apărut și diverse personaje care cer și ieșirea României din UE. E cazul să ne calmăm, totuși, spune avocatul Gheorghe Piperea - „UE e un proiect pe termen lung și nu trebuie să ne grăbim să ieșim. Are multe hibe, birocrații de la Bruxelles fac greșeli multe și mari, ca să răspundă comandamentelor overlorzilor sistemului, instituțiile comunitare sunt, în multe privințe, de fațadă, dar asta nu înseamnă că ideea de Uniune, în sine, este greșită. Gândiți-vă la multiplele soluții date de Curtea de Justiție a UE, fără de care n-ar fi fost câștigate procese împotriva băncilor abuzive. Sau la legile din domeniul protecției consumatorului, care sunt adaptări ale Dreptului UE. Fără aceste legi europene, România ar fi fost pentru bănci și corporații multinaționale un fel de America de Sud a anilor '70 - '80 ai secolului trecut. Abuzul de putere economică a fost corectat cât de cât aici“.
EFECTELE BREXITULUI De cealaltă parte, lumea încă analizează efectele Brexitului, iar copreședintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, spune că o depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în UK pierderi zilnice de 1,5 milioane euro, în baza contractelor aflate încă în derulare - „Comerțul României cu UK se ridică la patru miliarde euro, din care 2,4 miliarde euro exporturi și 1,6 miliarde euro importuri. Deci, balanța este activă. Mai mult, în trimestrul I avem o creștere cu 15% la export“. Ionescu apreciază că BNR va interveni pentru a tempera și deprecierea lirei sterline și cere autorităților să ia măsuri de compensare a firmelor care au pierderi din cauza Brexitului. De ce? Explicația e delicioasă (și 100% comunistă; cu sau fără intenție, naiba știe!) - „Oamenii de afaceri nu și-au luat măsuri de protecție deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE“.
DA, SE POATE Ce-ar trebui, de fapt, să se întâmple acum? Păi ce-ar fi dacă birocrații din UE ar face un necesar pas înapoi și ar lăsa loc democrației, adică celor 400 de milioane de cetățeni europeni, între care și 20 de milioane de români? „Un start bun ar fi un PE cu puteri sporite și o CE care să fie guvern european, fără atribuții legislative și judiciare. Consiliile de tot felul cu denumiri similare, eurogrupurile, comitetele de risc sistemic și băncile centrale ale băncilor centrale ar face bine să se restructureze, să își vadă lungul nasului, să tacă sau să se desființeze. Alternativa este dezintegrarea“, conchide Piperea.