România a propus ca la o viitoare conferinţă de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale să se examineze includerea în competenţa materială a CPI şi a crimei de terorism, respectiv a crimei împotriva mediului.
Cu ocazia participării la segmentul la nivel înalt al Conferinţei de Revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (Kampala, 31 mai – 1 iunie 2010), secretarul de Stat Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul constant al României pentru activitatea singurei instanţe penale internaţionale permanente, cu vocaţie universală, într-un context în care valorile justiţiei internaţionale în general reprezintă un instrument vital al relaţiilor internaţionale, iar justiţia penală internaţională în special constituie mijlocul cel mai eficient pentru reprimarea celor mai grave crime. În intervenţia sa, secretarul de Stat a subliniat importanţa voinţei şi deschiderii politice, ceea ce ar putea să contribuie la crearea ”unui sistem al justiţiei internaţionale prevăzut cu toată flexibilitatea necesară, în absenţa căruia nu poate fi înregistrat niciun succes solid în asigurarea păcii şi stabilităţii internaţionale”. Astfel, el a propus ca la o viitoare conferinţă de revizuire a Statutului să se examineze includerea în competenţa materială a CPI şi a crimei de terorism, respectiv a crimei împotriva mediului.
Cu privire la propunerile de amendamente la Statut, Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru definirea crimei de agresiune şi pentru stabilirea condiţiilor în care CPI îşi poate exercita competenţa în materie. El a menţionat în context şi contribuţia semnificativă a României la dezvoltarea acestui concept - prin Nicolae Titulescu, unul dintre autorii primei definiţii a agresiunii din 1933 - sau recent - prin promovarea, împreună cu Bosnia Herţegovina şi Noua Zeelandă, a unei propuneri referitoare la definiţia crimei de agresiune şi la condiţiile de exercitare a jurisdicţiei CPI asupra acestei crime. Conform Statutului, crima de agresiune face parte din competenţa materială a CPI, pentru exercitarea competenţei fiind însă necesară adoptarea – în cadrul Conferinţei de Revizuire – a unui amendament privind definirea crimei de agresiune şi stabilirea condiţiilor de exercitare a competenţei. Statutul de la Roma mai prevede că acest amendament trebuie să fie conform cu prevederile relevante din Carta ONU.
Referitor la propunerea privind incriminarea utilizării armelor chimice şi biologice în conflictele armate cu caracter non-internaţional, reprezentantul român a justificat poziţia de co-sponsor a României faţă de această iniţiativă belgiană, prin înscrierea ei în logica mandatului CPI, având în vedere dinamica relaţiilor internaţionale şi a conflictelor armate.