Crimele, pedepsite chiar şi după 15 ani de la comiterea lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect legislativ

Crimele, pedepsite chiar şi după 15 ani de la comiterea lor

Eveniment 05 Iulie 2011 / 00:00 721 accesări

Dacă până în prezent legea permitea ca autorii unor crime să rămână nepedepsiţi dacă nu erau depistaţi timp de 15 ani, omorul, omorul calificat şi omorul deosebit de grav ar putea să devină infracţiuni care vor fi pedepsite indiferent de timpul trecut de la comiterea lor. Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Codului penal cu amendamentele propuse de Comisia juridică, cu 108 voturi \"pentru\", un vot \"împotrivă\" şi o abţinere. Astfel, ar putea fi declarate imprescriptibile infracţiunile împotriva păcii şi omenirii, infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, comise în forma consumată, precum şi infracţiunile prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, dacă legea prevede pentru ele detenţia pe viaţă sau pedeapsa cu închisoare de 20 de ani sau mai mare. În cadrul dezbaterilor, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a menţionat că, prin adoptarea acestei iniţiative legislative, se doreşte să se dea un semnal că societatea vrea să sancţioneze ferm astfel de fapte foarte grave. \"Mesajul a fost acela de a trage un semnal de alarmă celor dispuşi să facă astfel de fapte, că societatea este deosebit de atentă şi de vigilentă în a sancţiona astfel de comportamente atipice\", a arătat senatorul social-democrat. Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este decizională.

• ZECE ASASINI LIBERI • Potrivit procurorului criminalist Zafer Sadâc, din 1996 şi până în prezent, în Constanţa, există zece crime rămase nepedepsite întrucât vinovaţii nu au fost găsiţi. Cea mai veche crimă cu autor necunoscut datează din 1996. La acea vreme, cetăţeanul sirian Ahmad Zeido, de 57 de ani, a fost împuşcat într-o noapte, de doi tineri, chiar în sediul firmei sale. Aceştia s-au recomandat agentului de pază drept poliţişti şi i-au făcut o vizită patronului. În scurt timp, din biroul său, s-au auzit mai multe focuri de armă. Bărbaţii au ieşit imediat, i-au ameninţat pe angajaţii firmei că-i omoară dacă nu le arată unde sunt ţinuţi banii, apoi au plecat. Nici până astăzi, atacatorii nu au fost prinşi. Altă crimă neelucidată care i-a îngrozit pe constănţeni a fost asasinarea ziaristului Ştefan Itoafă, de 24 de ani, în octombrie 1998. Tânărul a fost găsit decapitat în propria garsonieră. Bărbatul era dezbrăcat, cu mâinile şi picioarele legate. Avea şi dinţii sparţi. Cea care l-a găsit a fost chiar iubita sa. Bărbatul a fost înjunghiat de 20 de ori cu un cuţit. Înainte să plece, criminalul a desenat pe pereţii garsonierei, în culorile roşu şi negru, o zvastică ce avea inscripţionată în colţuri literele MLOD. Autorii celor două crime nu au fost descoperiţi, dar autorii omorurilor fiind comise în urmă cu 15 ani, nu mai răspund în faţa legii.

CHIAR DACĂ, ASTĂZI, CINEVA S-AR AUTODENUNŢA, NU AR PUTEA FI SANCŢIONAT, DECÎT CEL MULT MORAL.

În cele două cauze au existat suspecţi, dar vinovăţia nu a putut fi probată. Dacă ei se află în libertate nu înseamnă că au săvîrşit crime perfecte, în multe cazuri ei fiind cunoscuţi de anchetatori. Dar, probatoriile în aceste speţe nu au permis trimiterea în judecată a bănuiţilor.

Taguri articol


12