Cristian Mungiu plănuieşte un tur al ţării cu filmul său premiat la Cannes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cristian Mungiu plănuieşte un tur al ţării cu filmul său premiat la Cannes

Cultură 17 August 2007 / 00:00 559 accesări

Filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” va avea premiera în România pe 14 septembrie, iar realizatorii plănuiesc un tur al ţării cu această peliculă, în judeţele în care nu mai există cinematografe funcţionale, a anunţat, miercuri seară, regizorul Cristian Mungiu. „În România mai sînt doar 35 de săli de cinema. Jumătate dintre judeţele ţării nu mai au niciun cinematograf. Am profitat de mica simpatie faţă de persoana mea, din acest moment, şi am mobilizat sprijinul unor parteneri. Vom face un fel de tur cu acest film în casele de cultură sau în alte locuri unde poate fi arătat, la Vaslui sau altundeva”, a spus Mungiu, după proiecţia lungmetrajului „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” la Festivalul „Anonimul” din Delta Dunării, care se desfăşoară la Sfîntu Gheorghe (13 – 19 august). Vasluiul este unul dintre judeţele în care nu mai există nici un cinematograf funcţional, astfel că nici măcar filmul „A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu, care a fost turnat acolo, nu a putut fi proiectat în oraşul natal al regizorului, anul trecut.

Potrivit lui Cristian Mungiu, turul prin ţară al filmului său premiat cu Palme d’Or urmează să cuprindă 15-20 de oraşe. Acestea se vor adăuga celor în care „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” va fi distribuit prin reţeaua existentă de cinematografe private sau de stat.

Regizorul a subliniat importanţa ideii de a arăta filmul pe peliculă, nu pe DVD şi a precizat că nu îl preocupă o anumită ţintă de încasări sau de număr de spectatori. În ultimii doi ani, filmele româneşti cu cele mai bune rezultate de box office n-au reuşit să treacă de pragul de 30.000 de spectatori la cinema: în 2005, „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu, a avut circa 25.000 de spectatori, iar în 2006, „Legături bolnăvicioase”, în regia lui Tudor Giurgiu – în jur de 21.000 de spectatori. Una dintre explicaţiile pentru numărul mic de bilete de cinema vîndute în România – pentru filmele româneşti, dar şi pentru celelalte – este starea proastă a cinematografelor de stat administrate de RADEF RomâniaFilm, care nu au fost nici pînă acum privatizate.

La cea de-a patra ediţie a Festivalului „Anonimul”, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” a fost proiectat într-un camping plin de spectatori, în prezenţa regizorului, a actorilor Anamaria Marinca, Vlad Ivanov şi Luminiţa Gheorghiu, a scenografei Mihaela Poenaru şi a directorului de imagine Oleg Mutu. Invitat special al ediţiei, alături de regizorul britanic Ken Loach, cîştigător al premiului Palme d’Or în 2006 cu „The Wind That Shakes the Barley”, Cristian Mungiu a răspuns după proiecţie întrebărilor publicului. Cîteva dintre acestea au venit chiar de la invitaţii străini ai festivalului.

Regizorul a explicat din nou că premiul de la Cannes i se pare mai important decît un Oscar, că ştia de multă vreme povestea pe care a spus-o în film şi că, deşi acţiunea se întîmplă în 1987, problemele pe care le ridică i se par actuale. O dovadă în acest sens sînt şi reacţiile provocate de „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, perceput ca un film despre avorturile clandestine din România comunistă, dar şi ca un film despre singurătate, manipulare sau solidaritate.

În aceeaşi zi cu „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, publicul de la Festivalul „Anonimul” a putut participa la o prelegere a lui Ken Loach şi a putut vedea două lungmetraje din competiţie – „Patru minute” (regia Chris Kraus, Germania) şi „Londra – Brighton” (regia Paul Andrew Williams, Marea Britanie) – şi o serie de scurtmetraje. La proiecţiile de la ora 15.30, cînd majoritatea tinerilor de la Sfîntu Gheorghe fac pauză între reprizele de plajă, e cea mai mare aglomeraţie. Miercuri, sala cea mai mare din Complexul Cinema (120 locuri) s-a umplut în doar cîteva minute, astfel că şi pentru membrii juriului s-au găsit greu locuri. Mulţi spectatori au stat, din nou, pe jos, dar lungmetrajul german „Patru minute” a meritat.

În total, nouă filme îşi dispută Trofeul „Anonimul” în valoare de 10.000 de dolari. Cîştigătorii la cele trei secţiuni competiţionale - lungmetraj, scurtmetraj de ficţiune şi scurtmetraj de animaţie - vor fi anunţaţi sîmbătă seară.



12