Joi, la Istanbul a avut loc deschiderea conferinței Organizației Cooperării Islamice, ocazie cu care, în discursul de inaugurare, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la lumea musulmană să-și depășească diferențele, pentru a lupta împotriva terorismului. „Principala provocare pe care trebuie s-o depășim este confesionalismul. Religia mea nu este sunnită sau șiită. Este islamul. Nu trebuie să ne învrăjbim, ci să ne unim. De ce să așteptăm un ajutor extern pentru a aborda diferendele noastre și pentru a face față unor acte teroriste? Trebuie să ne ocupăm de aceasta noi înșine”, a îndemnat Erdogan. Președintele turc a indicat că a fost acceptată o propunere a sa de creare a unui centru al OCI de cooperare în domeniul poliției, cu sediul la Istanbul.
Cel de-al 13-lea summit al OCI are loc în condiții de maximă securitate în centrul Istanbulului. Turcia se află de mai multe luni într-o stare de alertă întărită, din cauza atentatelor atribuite grupării jihadiste Statul Islamic sau legate de reluarea conflictului kurd. La summit participă reprezentanți din 56 de țări, dintre care o treime sunt șefi de stat. Acest summit intervine într-un context de multiple crize regionale și mondiale, cu o serie de atentate care au însângerat mai multe state și cu continuarea conflictelor în Siria și în Yemen.
În ciuda eforturilor depuse de Erdogan pentru combaterea terorismului, preşedintele rus, Vladimir Putin, are altă părere despre Turcia, acuzând-o de colaborare cu militanţii extremişti. Totuși, Putin a precizat că statul rus este un prieten al Turciei, disensiunile dintre cele două state reducându-se la nivelul unor conflicte între politicieni. ”Conducerea actuală a Turciei nu luptă împotriva extremiştilor pe cât colaborează cu ei”, a declarat Putin în cadrul unei emisiuni televizate prin care răspunde anual întrebărilor adresate de cetăţenii ruşi din public. ”Este un adevărat război civil în sud-estul Turciei. Comunitatea internaţională se străduieşte să nu-l ia în seamă, dar este o realitate. Acolo se foloseşte armament greu”, a continuat liderul rus.
De la finalul anului trecut, Guvernul turc a lansat o amplă ofensivă împotriva kurzilor în sud-estul ţării, unde locuiesc cei mai mulţi kurzi, pentru a combate acţiunile teroriste ale grupării. Peste 40.000 de persoane au murit în confruntările dintre kurzi şi forţele de ordine turce din 1984, când gruparea PKK a fost înfiinţată. Gruparea care susţine că luptă pentru obţinerea autonomiei kurzilor este considerată organizaţie teroristă de Turcia, de SUA şi UE.