Criticii Kremlinului din Marea Britanie se tem pentru viaţa lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criticii Kremlinului din Marea Britanie se tem pentru viaţa lor

Monden 23 Noiembrie 2006 / 00:00 748 accesări

Marea Britanie şi Rusia au semnat un acord prin care autorităţile de la Moscova speră să obţină mult mai uşor extrădarea unor cetăţeni ruşi refugiaţi la Londra şi acuzaţi de diferite infracţiuni, în special de natură financiară. Memorandumul a fost semnat la Londra de către Ken McDonald, directorul Procuraturii publice britanice şi Aleksandr Zviaghinsev, adjunctul Procurorului general al Rusiei. Acordul le va permite procurorilor ruşi să coopereze direct cu Serviciul Procuraturii Regale atunci cînd vor înainta cereri de extrădare pentru a se asigura că acestea sînt corect formulate şi cuprind dovezi solide în sprijinul acestui demers. Marea Britanie nu a extrădat pînă în prezent nicio persoană pentru a fi judecată de un tribunal rus. Londra a devenit destinaţia predilectă a cetăţenilor ruşi care cer azil, printre care şi Alexandr Litvinenko, fostul spion otrăvit la începutul acestei luni şi care este în prezent internat în stare foarte gravă într-un spital londonez.

Tot mai mulţi emigranţi ruşi care au ales o viaţă liniştită în Marea Britanie se tem că situaţia lor se va schimba, după ce Parlamentul rus a adoptat, în luna iulie, o lege ce permite serviciului de securitate (FSB) să elimine duşmanii statului din străinătate. Situaţia imigranţilor ruşi din Marea Britanie s-a schimbat după ce Alexandr Litvinenko a devenit ţinta unei tentative de asasinat, fiind otrăvit în urma unui atac considerat de mulţi a fi acţiunea Kremlinului.

Ahmed Zakaiev, un fost comandant al rebelilor ceceni care, în prezent, trăieşte la Londra unde a primit azil, consideră că Marea Britanie nu mai oferă siguranţă faţă de duşmanii din Rusia. Ahmed Zakaiev şi Alexandr Litvinenko locuiesc pe aceeaşi stradă dintr-o suburbie din nordul Londrei. Aceştia au mai fost hărţuiţi în trecut, casele lor fiind atacate cu un cocktail Molotov, dar se aşteptau ca anul acesta lucrurile să se agraveze, după noua lege adoptată de Parlamentul rus. "Această lege a fost adoptată chiar înainte ca liderii occidentali să sosească în Rusia, vara trecută, pentru summitul la Sankt Petersburg", a declarat purtătorul de cuvînt al separatiştilor ceceni. "Niciun lider occidental nu a obiectat în faţa lui Vladimir Putin pentru că permite serviciilor de securitate să efectueze aceste operaţiuni speciale. Atacul împotriva lui Saşa Litvinenko, la 1 noiembrie, este rezultatul direct al acestei atitudini", a adăugat Ahmed Zakaiev. "Aceasta este o revenire la era KGB", a afirmat, la rîndul său, Vladimir Bukovski, un disident sovietic care s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani. "Alexandr Litvinenko a fost prima victimă, dar nu va fi şi ultima", a subliniat Bukovski.

Alţi expatriaţi ruşi care au devenit critici aspri ai liderului de la Kremlin în timpul şederii în Marea Britanie sînt oligarhul Boris Berezovski şi fostul agent dublu Oleg Gordievski. Lor li s-au alăturat alţi disidenţi ruşi care văd în preşedintele Putin o revenire la cele mai întunecate perioade ale KGB.

Taguri articol


12