Foarte îndrăgit pentru muzica sa, care însufleţeşte petrecerile românilor, Mihai Mărgineanu a concertat, recent, la malul mării. Prezenţa cântăreţului la Constanţa, pe scena unui cunoscut club local, a fost întâmpinată cu o adevărată explozie de urale şi aplauze din partea numerosului public. Foarte bine „ancorat” în realităţile care frământă societatea românească, Mihai Mărgineanu nu s-a putut abţine să nu îi trimită la... „origini” pe toţi parveniţii din ministere care au adus România în stare dezastruoasă, cărora le-a şi dedicat o melodie, „Senatorul”. După concert, cântăreţul ne-a mărturisit că este revoltat, în primul rând, de aberaţiile din sistemul medical, unde anumiţi medici incompetenţi, care mutilează sau omoară pacienţi, rămân nepedepsiţi.
Reporter (Rep.): Recent, aţi concertat în beneficiul unui copil mutilat de un doctor. Ce părere aveţi, ca „impozitat”, despre starea sistemului sanitar românesc?
Mihai Mărgineanu (M.M.): Trebuie să se ia măsuri: mari, drastice, să se taie-n carne vie! Altfel, nu reuşim să ne mai scoatem o măsea sau un coş la un medic, pentru că riscăm o septicemie. Toţi fac grevă să li se mărească salariile. Cine, medicii?! Ştim cu toţii că, la o naştere, trebuie să dai cel puţin 400 euro la medic, altfel nu te bagă în seamă deloc! Uite că mor oamenii prin spitale! Mai deunăzi, am cântat pentru ajutorarea unei fetiţe care s-a născut fără o mânuţă, din cauza unui medic care nu a văzut cordonul ombilical în jurul mânuţei şi pe care i-a retezat-o la naştere.
Rep.: Cine este de vină pentru dezastrul din Sănătate?
M. M.: Colegiul Medicilor, sunt sigur de asta, este o organizaţie parazitară, care nu face decât să muşamalizeze neregulile din sistemul medical. În afară de „cazul Ciomu”, care a fost foarte mediatizat, nu cred că s-a luat vreo măsură în alt caz şi culmea, uite că are dreptul să profeseze în continuare! Totul cade pe umerii nimănui, toţi ridică din umeri şi spun că nimeni nu are nicio vină. În România este o lege conform căreia, dacă nu reclami timp de două luni malpraxisul, cazul se prescrie. De vină sunt toţi, de la preşedintele ţării până la ultimul funcţionar public şi mai ales noi, care suntem nişte privitori pasivi la tot ce se întâmplă rău în ţara asta.
Reporter (Rep.): Ce părere aveţi despre actuala criză?
M.M.: E un lucru bun. A mai filtrat puţin din fiţele pe care le aveam cu toţii, a mai potolit invazia de prost-gust şi de lipsă de calitate, a mai redus din cheltuielile inutile pe care le aveam cu toţii. A fost o chestie bună, dar până la un punct. La un moment dat, trebuie să se oprească pentru că deja intrăm într-o criză şi mai adâncă şi asta nu e bine. Eu puteam să o prevăd încă de acum doi ani. (Va urma.)