Criza Arabia Saudită - Iran, nou motiv de îngrijorare mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criza Arabia Saudită - Iran, nou motiv de îngrijorare mondială

Externe 05 Ianuarie 2016 / 18:06 598 accesări

Lumea musulmană riscă să se divizeze pe de o parte în susținători ai Arabiei Saudite și pe de altă parte în susținători ai Iranului, fiecare cu susținători din lumea creștină dintre cei mai temuți. SUA sunt aliatele tradiționale ale Arabiei Saudite, în vreme ce Rusia, deși declară că are relații bune și cu Iranul și cu Arabia Saudită, preferă, totuși, Iranul. În consecință, comunitatea internațională este tot mai îngrijorată de agravarea crizei dintre Iran și Arabia Saudită, care s-a adâncit marți, odată cu decizia Kuweitului de a-și rechema ambasadorul de la Teheran. Vecin și aliat tradițional al Riadului, Kuweitul a devenit cea de-a cincea țară arabă care a rupt sau redus relațiile cu Republica Islamică Iran, după Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Sudan. Kuweitul și-a rechemat ambasadorul pentru a protesta împotriva atacurilor asupra misiunilor diplomatice saudite din Iran, după executarea clericului șiit saudit Nimr al-Nimr sâmbătă în Arabia Saudită. Teheranul a minimizat, marți, efectul acestor anunțuri, susțin că Arabia Saudită va avea cel mai mult de suferit. ”Ruperea relațiilor de către Arabia Saudită și vasalii săi nu are niciun efect asupra dezvoltării Iranului”, a declarat Mohammad Bagher Nobakht, purtătorul de cuvânt al Guvernului iranian.

Escaladarea tensiunilor dintre cei doi rivali șiit și sunnit este urmărită cu profundă îngrijorare de comunitatea internațională, care se teme că va accentua destabilizarea și conflictele din Orientul Mijlociu. Washingtonul, Moscova și țările europene au făcut apel la calm. ”Criza în relațiile dintre Arabia Saudită și Iran este foarte îngrijorătoare și ar putea avea o serie de consecințe nefaste în regiune”, a avertizat ONU. Reunit luni seara, la New York, Consiliul de Securitate ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă după atacurile anti-saudite din Iran. El a cerut Teheranului să-și protejeze obiectivele diplomatice și consulare și personalul acestora și să respecte pe deplin obligațiile sale internaționale. Arabia Saudită a cerut imediat Consiliului să condamne atacurile asupra misiunilor sale diplomatice, care constituie ”o încălcare gravă a Convențiilor de la Viena”, a afirmat ambasadorul său la ONU, Abdallah al-Mouallimi. La rândul său, misiunea iraniană la ONU și-a exprimat regretul și a promis să ia măsurile necesare pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Declarația Consiliului, adoptată în unanimitate de cei 15 membri ai săi, nu a făcut însă nicio referire la executarea lui Nimr al-Nimr. Acest opozant al regimului de la Riad a fost executat sâmbătă, împreună cu alte 46 de persoane condamnate pentru terorism, majoritatea pentru atacuri atribuite rețelei jihadiste sunnite al-Qaida. Executarea în Arabia Saudită a lui Nimr al-Nimr a provocat mișcări de protest în lumea șiită, inclusiv la Teheran, unde 3.000 de persoane au manifestat luni, huiduind familia sunnită aflată la putere în Arabia Saudită. În Irak, țară vecină Iranului, cu majoritate șiită, mii de susținători ai clericului șiit Moqtada Sadr au demonstrat la Bagdad, cerând Guvernului să rupă relațiile cu Arabia Saudită. Două moschei sunnite au fost vizate de atacuri, iar muezinul unui alt locaș de cult a fost împușcat mortal. Iranul este, împreună cu Rusia, principalul aliat al Damascului, în timp ce Arabia Saudită susține opoziția siriană. În acest context, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a avut, marți, la Riad, întâlniri separate cu diplomați și reprezentanți ai opoziției siriene. El urmează să meargă la Teheran și apoi la Damasc, la sfârșitul săptămânii.



12