Criza diplomatică dintre Turcia şi Israel se acutizează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criza diplomatică dintre Turcia şi Israel se acutizează

Externe 06 Iulie 2010 / 00:00 525 accesări

Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene în spaţiul său aerian, ca reacţie la interceptarea de către Israel, la 31 mai, a convoiului de nave care se îndrepta către Gaza. Restricţiile ar putea fi extinse şi pentru zborurile civile. Autorităţile turce au confirmat săptămâna trecută că nu au permis accesul în spaţiul aerian turc a două avioane militare israeliene, însă au precizat că interdicţia nu are caracter general. Oficialii de la Ankara au ameninţat şi că Turcia va rupe relaţiile cu Israelul în cazul în care nu va primi scuze pentru abordarea unei nave turce care făcea parte din flotila cu ajutoare pentru Gaza, într-un incident soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci. Turcia cere Israelului să prezinte scuze sau să accepte concluziile unei comisii de anchetă internaţionale, precizând că, în caz contrar, relaţiile vor fi rupte. Ministrul turc al Afacerilor Externe Ahmed Davutoglu a declarat, la întoarcerea dintr-o vizită în Kîrgîzstan, că nu respinge ideea anchetării incidentului de către comisia înfiinţată de Israel. Până în prezent, Turcia a solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă internaţionale şi independente.

Ministerul turc al Apărării a informat Israelul, la acest sfârşit de săptămână, că a decis să nu participe la un exerciţiu al forţelor navale planificat pentru această lună, într-un nou semn al deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări. Numit “Reliant Mermaid”, acest exerciţiu militar anual, care datează de zece ani, a inclus marina israeliană, turcă şi americană. Exerciţiul ar urma conţină operaţiuni de căutare şi salvare şi familiarizarea forţelor navale ale fiecărui stat participant cu partenerii internaţionali care operează în Marea Mediterană. Exerciţiul militar a avut loc vara trecută în pofida tensiunilor apărute în relaţiile turco-israeliene după intervenţia israeliană în Fâşia Gaza. Duminică, mai mulţi oficiali israelieni au declarat că Ministerul Apărării se aşteptase ca Turcia să îşi anuleze exerciţiul militar, după raidul de la 31 mai împotriva convoiului de nave umanitare ce se deplasa spre Fâşia Gaza, soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci. Însă potrivit acestor oficiali, marina israeliană şi cea americană vor conduce în continuare exerciţiul programat.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu este ferm că Israelul nu va prezenta scuze Turciei şi nici nu ia în considerare varianta acordării de compensaţii pentru persoanele rănite în urma interceptării flotilei organizate de asociaţii umanitare la sfârşitul lunii mai. Totuşi, într-un gest de compromis Israelul a promis ieri să autorizeze accesul în Gaza a mai multor materiale de construcţie destinate proiectelor demarate de comunitatea internaţională în acord cu Autoritatea Palestiniană. Prin aplicarea angajamentului luat la 20 iunie de Guvernul israelian de a facilita intrarea tuturor bunurilor de uz civil pe teritoriul palestinian, Ministerul Afacerilor Externe a publicat două liste de produse al căror acces va fi controlat. Prima listă, a produselor care necesită o autorizaţie specifică, se referă la arme şi muniţii, bunuri ce pot fi utilizate în scopuri militare, precum şi produse chimice, îngrăşăminte. Cea de-a doua listă, cu materiale de construcţie autorizate în Gaza numai pentru proiecte aprobate de Autoritatea Palestiniană şi puse în aplicare de comunitatea internaţională, enumeră diverse categorii de ciment, pietriş, oţel, fier, asfalt, precum şi unele tipuri de vehicule şi lemne de construcţie. Totodată, miniştrii spaniol, francez şi italian ai Afacerilor Externe vor merge în luna iulie în Fâşia Gaza pentru a verifica reducerea blocadei promise de Israel.



12