Criză diplomatică în Golf: SUA își intensifică eforturile pentru detensionare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criză diplomatică în Golf: SUA își intensifică eforturile pentru detensionare

Externe 22 Iunie 2017 / 09:41 1973 accesări

După mai multe săptămâni de ezitare, SUA și-au manifestat miercuri dorința de a se implica mai direct în căutarea unei soluții la criza diplomatică din Golf, îndemnând Arabia Saudită să nu prelungească blocada împotriva Qatarului, comentează AFP. Secretarul de stat american Rex Tillerson a avut numeroase contacte telefonice cu Riadul și Doha în ultimele zile, a anunțat miercuri Arabia Saudită, care împreună cu aliații săi au pregătit o listă de cereri pentru Qatar. Șeful diplomației americane a insistat pe necesitatea "unității" între țările din Golf pentru a "concentra toate eforturile (...) pe lupta împotriva terorismului". În același timp, președintele Donald Trump a profitat de un contact telefonic cu Mohammad bin Salman, pe care l-a felicitat pentru desemnarea sa drept prinț moștenitor al Arabiei Saudite, pentru a aborda această problemă spinoasă. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cele două oficialități au evocat necesitatea de a "tăia orice sprijin pentru teroriști și extremiști", precum și "modalitatea rezolvării diferendului cu Qatarul". Regiunea traversează o criză profundă de la ruperea, în 5 iunie, de către Arabia Saudită și mai mulți aliați ai săi, a legăturilor cu statul Qatar, acuzat de sprijin acordat terorismului și de apropiere de Iranul șiit, rival regional al regatului saudit.

Administrația americană a trimis la început semnale contradictorii cu privire la această criză, în special, printr-o serie de postări pe Twitter ale lui Donald Trump, aducând un sprijin tacit privind izolarea Qatarului. Dar, de la începutul săptămânii, Departamentul de Stat a preluat inițiativa. Marți, purtătorul său de cuvânt, într-o declarație pe un ton neobișnuit de ferm, a pus la îndoială justificarea prezentată de către Arabia Saudită pentru izolarea vecinului său.

"Suntem nedumeriți față de faptul că statele din Golf nu au oferit qatarioților și nici publicului larg precizări cu privire la acuzațiile lor vizând Qatarul", a declarat Heather Nauert.

Dornic să pozeze în unificator și să dovedească faptul că situația nu mai este blocată, Rex Tillerson și-a exprimat speranța miercuri că lista cu cereri care va fi prezentată în curând Qatarului va fi "rezonabilă și realizabilă".

"Noi sprijinim eforturile de mediere kuweitiene și așteptăm cu nerăbdare ca acest subiect să se îndrepte spre o rezolvare", a spus el în continuare. "Rolul nostru este de a încuraja diferitele părți să-și expună clar nemulțumirile, astfel încât problemele să poată fi rezolvate", a explicat șeful Departamentului de Stat.

În timpul unei convorbiri telefonice cu emirul Qatarului, premierul canadian Justin Trudeau a lansat de asemenea un apel către țările din Golf să "mențină un dialog deschis".

Qatarul adăpostește o bază militară americană strategică la Al-Udeid, unde staționează aproximativ 10.000 de soldați americani și joacă un rol-cheie în operațiunile împotriva grupării Statului Islamic în Irak și în Siria.

Taguri articol


12