Criza economică traumatizează şi copiii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criza economică traumatizează şi copiii

Eveniment 09 Iulie 2010 / 00:00 1474 accesări

La Centrul de Sănătate Mintală Copii şi Adulţi din cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr. 1 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, singurul din judeţ, ajung, zilnic, aprox. 60 de copii, toţi cu diferite probleme de sănătate mintală. Coordonatorul Centrului, totodată şi coordonatorul Programului de sănătate mintală pe judeţul Constanţa, dr. Gina Goleşteanu, a declarat că mulţi copii provin din familii care întâmpină mari probleme financiare. „Toate efectele negative ale crizei economice se răsfrâng asupra copiilor. Părinţii abia dacă se mai descurcă să-i crească, aşa că apar fel şi fel de probleme de sănătate”, explică medicul. Printre cele mai întâlnite afecţiuni ale copiilor sunt tulburările emoţionale, ca urmare a certurilor părinţilor, dar şi depresiile. „Noi lucrăm cu întreaga familie, pentru că toţi au probleme. Copilul este, practic, un simptom al familiei”, mai completează dr. Goleşteanu. Medicii au constatat că mulţi dintre copii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate.

DE FRICĂ... Coordonatorul Centrului trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte examinările periodice ale celor mici. „Am constatat că părinţii sau rudele lor nu mai vin la recontrol pentru că le este frică să nu-i încadrăm într-un alt grad de handicap, deci să nu mai beneficieze de aceeaşi sumă de bani pentru îngrijirea copilului, fapt care-i pune pe cei mici în pericol”, mai spune medicul. Ea susţine că indicaţiile medicale sunt extrem de importante, afecţiunea putând fi ameliorată dacă este depistată şi tratată din timp. „Ne dorim ca părinţii să vină la control cu copiii între zero şi trei ani (stadiu sechelar), vârste ideale pentru tratarea multor afecţiuni”, mai spune dr. Goleşteanu.

RECENT MODERNIZAT. Centrul de Sănătate Mintală Copii şi Adulţi a fost recent modernizat, unitatea primind 300 milioane lei vechi. „Pentru prima dată am găsit sprijin din partea direcţiei spitalului, în special a directorului medical dr. Liliana Tuţă, căreia îi mulţumesc pentru ajutor. Ni s-a permis să folosim banii aşa cum am considerat noi, bineînţeles, în funcţie de necesităţi”, spune medicul coordonator. De asemenea, tot pentru prima dată s-a reuşit accesarea Programului pentru prevenirea şi tratarea copiilor cu dizabilităţi, retard psihic, epilepsii, paralizii cerebrale. Dr. Goleşteanu apreciază parteneriatele cu centrele de recuperare, cu medicii de familie, cu diferite unităţi de învăţământ, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, „parteneriate care ajută la trecerea peste criză”. Medicul coordonator crede că Centrului i-ar fi necesare câteva paturi, deşi orientarea internaţională este sistemul ambulator. „Centrul ar trebui să se organizeze ca centru de zi, însă cu două-trei paturi”, spune dr. Goleşteanu. În prezent, în centru profesează 14 cadre de specialitate, personalul fiind insuficient, mai exact la jumătate din normativ.



12