Criza economică triplează rata criminalităţii în Bulgaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criza economică triplează rata criminalităţii în Bulgaria

Monden 21 Mai 2009 / 00:00 528 accesări

Rata criminalităţii s-a triplat în Bulgaria, în ultimul an, din cauza crizei economice, iar această tendinţă va continua să se accentueze, conform unui studiu independent prezentat miercuri, la Sofia.

”Numărul victimelor infracţiunilor s-a triplat în ianuarie şi februarie, în raport cu perioada similară din 2008, deoarece criza creează tensiuni”, a declarat Tihomir Bezlov, de la Centrul de Studii privind Democraţia. Tendinţa a apărut de anul trecut, cu o creştere cu 7% faţă de anul anterior a numărului furturilor şi spargerilor, a spus el. Statisticile oficiale indică însă o reducere cu 5,5% a criminalităţii în 2008, cu 113.340 de infracţiuni înregistrate, respectiv 1.483/100.000 de locuitori. Centrul de Studii privind Democraţia, care a evaluat la 520.000 numărul infracţiunilor comise în realitate, consideră că numai o mică parte dintre acestea sînt raportate şi înregistrate. Comisarul general Pavlin Dimitrov, reprezentant al Ministerului de Interne, a recunoscut ”o lipsă de încredere în poliţie şi în sistemul judiciar, considerat prea lent”, în pofida reformelor iniţiate după aderarea Bulgariei la UE în 2007. El a recunoscut şi că ”o criză economică este în general însoţită de o creştere a numărului furturilor şi spargerilor, deoarece şomajul afectează deseori mediile cele mai susceptibile să comită infracţiuni”. Bezlov şi-a exprimat temerea că efectul şomajului asupra criminalităţii riscă să fie resimţit violent în vara acestui an, în condiţiile în care Camera bulgară de Industrie estimează o rată a şomajului de peste 10% în următoarele luni, faţă de 6,9% la sfîrşitul lunii martie.

Anchetatorii au anunţat şi o creştere a numărului răpirilor cu scop de obţinere a rambursării datoriilor, precum şi a numărului atacurilor cu dispozitive explozive. Generalul Dimitrov a apreciat că acest fenomen reprezintă un simptom al problemelor economice, în măsura în care exploziile - în general fără victime - au ca scop descurajarea concurenţilor sau rezolvarea unor datorii.

Taguri articol


12