„Nu vreţi să ştiţi ce a fost aici”, spune casieriţa unei case de schimb din Constanţa. „Nebunie curată, s-a cumpărat şi s-a vândut în continuu. Oamenii sunt confuzi, nu ştiu ce să facă. Să scape de lei, până nu se agravează şi mai mult situaţia? Să mizeze pe dolar? Pe franc?”. Leul a fost pus ieri cu botul pe labe de criza europeană a datoriilor publice, noile temeri apărute fiind că Italia ar putea ajunge cât de curând în incapacitate de plată. Astfel, cursul leu/euro a atins un maxim al anului, de 4,2838 lei/euro, iar paritatea leu/dolar a depăşit din nou pragul de 3 lei/dolar. Leul nu a rezistat nici în faţa francului elveţian, iar banca centrală a afişat un curs de aproape 3,7 lei/franc. Singura consolare este că şi restul valutelor din regiune s-au depreciat masiv în faţa trioului euro-dolar-franc. Analiştii avertizează însă că liderii europeni trebuie să găsească rapid o soluţie la criza suverană, în caz contrar cursul riscând să depăşească pragul de 4,5 lei/euro.
• BANCHERII NU EXCLUD UN CURS DE 4,5 LEI/EURO • Cursul poate ajunge la 4,4 - 4,5 lei/euro, dacă liderii europeni nu rezolvă rapid şi credibil problemele din Grecia, spune economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Chideşciuc. „Deprecierea de ieri a leului este în linie cu evoluţia valutelor din regiune, deci nu e nimic deplasat. Este de aşteptat totuşi să vedem o amplificarea a tensiunilor din ţările europene şi, implicit, o depreciere a leului faţă de euro, dacă problemele crizei datoriilor suverane nu sunt rezolvate. Nu putem exclude un curs de 4,4 - 4,5 lei/euro, dacă situaţia se înrăutăţeşte”, a declarat Chideşciuc. Leul a atins ieri un maxim al anului în faţa euro, fiind cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,28 lei/euro, nivel cu 1,34% mai mare faţă de cel de luni. Motivul - lipsa unor soluţii clare pentru criza din Grecia şi noi temeri apărute pe piaţă, referitoare la posibila extindere a problemelor datoriei publice în Spania şi Italia.
• CINE PIERDE? • Deprecierea leului îi loveşte puternic pe cei care au credite în euro, dar şi pe cei care importă produse din Uniunea Europeană. Toţi vor fi nevoiţi să cumpere euro mult mai scump, pentru a putea achita ratele şi produsele. De cealaltă parte, exportatorii şi cei care sunt plătiţi în euro au toate motivele să se bucure.
• BNR NU BAGĂ ÎN SEAMĂ DEPRECIEREA • Cutremurul de ieri a dus euro la cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni faţă de dolar, respectiv 1,3958 dolari/euro. „S-a cumpărat foarte agresiv. Bănci locale, străine, fără deosebire”, spune un dealer, care precizează însă că situaţia a fost similară pe toate pieţele din jurul României şi că deprecierea subită de ieri nu este un motiv de panică. „Există o stare de nervozitate în piaţă, care face monedele extrem de vulnerabile. Piaţa reacţionează de fiecare dată când se instalează nesiguranţă cu privire la modul în care un anumit stat îşi va rezolva problemele. Probabil că furtuna se va termina la fel cum a început”, mai spun dealerii băncilor. De aceeaşi părere este şi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El spune că „nici nu bagă în seamă” evoluţia de ieri a monedei naţionale. „BNR se uită la tendinţele pe termen lung, nu la ceea ce se petrece într-un sfert de zi în piaţă”, a declarat Vasilescu.