Criză fără precedent în sistemul sanitar! Ce se întâmplă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se închid liniile de gardă?

Criză fără precedent în sistemul sanitar! Ce se întâmplă?

Sănătate 04 August 2016 / 15:36 513 accesări

Se anunță o criză fără precedent în sistemul sanitar românesc, dacă problema gărzilor suplimentare nu va fi rezolvată. Un sondaj comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, realizat pe 1.000 de medici, arată că 87% dintre doctori refuză să facă gărzi suplimentare dacă nu li se dau, în medie, între 32 şi 34 de lei pe oră. S-ar părea că medici din mari spitale din țară pur și simplu refuză să mai semneze contractele pentru gărzile suplimentare, fapt care nu face altceva decât să ducă la închiderea liniilor de gardă. Și atunci, unde se vor trata pacienții dacă ajung la spitale în intervalul gărzilor suplimentare?

Se anunță o criză fără precedent în sistemul sanitar românesc, dacă problema gărzilor suplimentare nu va fi rezolvată. Un sondaj comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, realizat pe 1.000 de medici, arată că 87% dintre doctori refuză să facă gărzi suplimentare dacă nu li se dau, în medie, între 32 şi 34 de lei pe oră. S-ar părea că medici din mari spitale din țară pur și simplu refuză să mai semneze contractele pentru gărzile suplimentare, fapt care nu face altceva decât să ducă la închiderea liniilor de gardă. Dr. Stelian Mogoantă, chirurg la Spitalul de Urgență din Craiova, citat de Digi24, de exemplu, refuză semnarea contractului, precizând că un coleg de-al său din străinătate primește cel puțin 10 euro pentru o gardă, într-o singură oră. Liderul sindicatului Hipocrat, Eleodor Cârstoiu, susține că sistemul sanitar românesc se confruntă cu situații aberante, explicând că, în vreme ce el, ca doctor, într-o sală de operație, primește 18 lei pe oră, personalul mediu este răsplătit cu 24 de lei pe oră. Reprezentanți ai spitalelor din țară susțin că este o criză fără precedent în spitalele din România și că asta va duce la blocarea asistenței medicale. Cu alte cuvinte, pacienții nu vor avea unde să se trateze, dacă au ghinionul și ajung la spital în intervalul când ar trebui să se desfășoare gărzile suplimentare.

LA CONSTANȚA

Și la Constanța sunt medici care nu sunt de acord cu modalitatea de calcul pentru gărzile suplimentare. ”Nu cred că am să semnez contractul. Îmi fac orele obligatorii și atât. În rest, să facă ce vor. Este o bătaie de joc în sistemul nostru de sănătate. Nu cred că se vor rezolva problemele acestui sistem prea curând. Personal, nu mai cred în nimeni și nimic”, a declarat, pentru ”Telegraf”, un medic constănțean. Din păcate, nu este singurul care a spus că își va face treaba în mod strict, iar în ceea ce privește gărzile suplimentare refuză să semneze. ”Nu, nu semnez niciun contract. Îmi profesez meseria potrivit Codului Muncii. Statul român ne umilește fără nicio reținere. Cred că a venit momentul să ne oprim. Gata cu munca voluntară, gata cu umilința”, a spus un alt doctor, salariat al celui mai mare spital din Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU). Managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat, pentru ”Telegraf”, că se află la Iași, unde a vizitat unități sanitare de neurochirurgie și oncologie, pentru a vedea modele de lucru, dar și pentru a atrage medici la Constanța. ”Să vedem ce va fi cu gărzile, după 15 august. Nu știm sigur deocamdată. Noi vrem să aducem doctori”, a adăugat managerul. Reprezentanți ai Sindicatului ”Sanitas” precizau că se încearcă găsirea unei soluții până pe 15 august, astfel încât spitalele să nu rămână fără medici pentru gărzile suplimentare.

Unii doctori din țară au ales să semneze contractul doar pentru luna august, în speranța că din septembrie se va remedia situația.

CONSULTĂRI

Reamintim că, începând cu 1 august, Ministerul Sănătății anunța că gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. ”Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, dar și la vechimea în specialitate”, potrivit MS. Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25 și 75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50 și 100% în weekend, potrivit MS. Totodată, MS a anunțat că va urma un calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce privește gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de ministru al Sănătății 870/2004.

Citește și:

De la 1 august, în sistemul sanitar! Doar un scuipat în ochii medicilor?

Medici români, în prag de leșin, în gărzi!

Blocaj în Sănătate!? Ce vor medicii



12