Criza forței de muncă cere... agresivitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pai hai azi!

Criza forței de muncă cere... agresivitate

Economie 07 Aprilie 2019 / 17:42 939 accesări
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: „Mobilitatea selectivă a muncitorilor în UE duce la exodul creierelor și stopează creșterea potențială“

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: „Mobilitatea selectivă a muncitorilor în UE duce la exodul creierelor și stopează creșterea potențială“

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a explicat, în week-end, pe Facebook, declarațiile privind un pachet agresiv pentru piața muncii. În plus, a subliniat că toate discuțiile trebuie să aibă în vedere România ca stat membru al Uniunii Europene (UE) - „Presupun că de această dată sintagma «măsuri agresive» a fost de natură să genereze interpretări. Dar, când mă gândesc la interesul economic al României, da, înțeleg să fiu și agresiv. Dar, în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Am accentuat necesitatea unității în abordare, la nivel european, pentru a putea fi capabili noi, Europa, să facem față, în primul rând economic, concurenței venită de peste ocean sau din zona Asiei“. Iată și declarația în cauză a lui Teodorovici, făcută după ședința ECOFIN - „Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci, trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi. Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi, mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu, atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen“. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a organizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a ECOFIN, iar la eveniment au participat peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, respectiv miniștri de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), guvernatori ai băncilor centrale, comisarii europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.



12