Aş fi adăugat în acest titlu şi „grevele”, pentru că au fost deja cîteva, însă vor urma mult mai multe. Totuşi, m-am abţinut, ca să nu dezechilibrez singularul substantivelor enumerate şi să nu diminuez ironia unei asemenea suite.
Aşadar, ca să glumim doar pe jumătate, coaliţia de guvernare pare să dea unele semne de criză, iar criza mondială, la rîndul ei, vorba lui Tony Grecu, s-a îmbolnăvit de gripa porcină! Bine că nu s-a întîmplat invers… Adică, bine că nimeni din coaliţie nu e bolnav de gripă, iar porcii nu fac grevă. Totuşi, debutul campaniei pentru europarlamentare a semănat mai mult a lansare de candidaţi prezindenţiali, ceea ce, cum spun americanii, nu este „politically correct”, pentru că nici gripa porcină nu seamănă cu gripa aviară şi nici criza mondială nu are aceleaşi efecte cu cele pe care le-ar putea produce o criză în coaliţie. În fine! Dacă cineva nu urmăreşte atent ştirile, ceea ce se întîmplă cu foarte mulţi români, din păcate, toate cuvintele cheie cu care m-am jucat eu aici se pot amesteca, dînd naştere unei confuzii sociale şi politice extrem de păguboase, din punct de vedere electoral.
Primul care a scos sabia din teaca „Parteneriatului pentru România” a fost ministrul PD-L Vasile Blaga. Deşi mi-a plăcut butada „Avem colegi care fac o politică dimineaţa, iar după masă îşi schimbă declaraţiile”, nu sînt de acord cu ea şi nu cred că ministrul are dreptate. Dacă aluziile sale critice, dintr-o declaraţie de acum cîteva zile, se refereau la nenominalizaţii Mircea Geoană, Dan Nica sau Marian Vanghelie, atunci Vasile Blaga să nu uite că o campanie electorală nu se duce ca şi lupta împotriva unei pandemii, deoarece o alianţă de guvernare nu devine o înfrăţire mafiotă de interese. Declaraţiile politice ale unor lideri PSD au bărbăţie critică şi nu sînt deloc duplicitare. Guvernarea comună e una, iar europarlamentarele şi prezidenţialele, cu totul altceva. Mă miră că tocmai un om serios şi intransigent ca Vasile Blaga nu înţelege acest lucru! Ce-ar vrea ministrul PD-L, să asistăm la două campanii cosmetice şi demagogice, ca o ceartă între două fete mari, care ar semăna cu celebrele bătăi cu flori de la şosea, de pe vremuri! Vicepremierul Dan Nica a şi dezamorsat bomba mediatică a unei posibile remanieri, dovadă că presa s-a pripit încă o dată. Nu ştiu dacă mă păcălesc, dar eu continui să cred în bunele intenţii ale acestui guvern, aşa cum am afirmat-o încă de acum cîteva luni, deşi lucrurile ar părea să nu stea chiar aşa.
În plus, democrat-liberalii ar trebui să fie conştienţi că bătălia politică este abia la început, motiv pentru care europarlamentarele nu sînt decît o firavă repetiţie înaintea alegerilor prezidenţiale, cam la fel cum gripa aviară a fost doar un antrenament pentru gripa porcină… S-ar putea ca iritarea PD-L-ului să se explice prin situaţia proastă pe care o are în sondaje, însă cele două mari partide sînt condamnate să rămînă împreună la guvernare, dar să fie şi concurente în alegeri, indiferent dacă epidemia de gripă porcină va deveni sau nu pandemie.
Dar, dacă tot am bătut cîmpii despre crize, gripe, greve, campanii, alianţe sau specii de mamifere, nu pot încheia fără să-l parafrazez, încă o dată, pe fostul membru al trupei Divertis, Tony Grecu, care a susţinut că, probabil, cel mai fericit animal politic din România a fost calul pe care l-a călărit Elena Udrea… Să fiţi iubiţi!