Criza îi lasă pe români fără slujbe şi bani de alimente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criza îi lasă pe români fără slujbe şi bani de alimente

Social 03 Februarie 2009 / 00:00 748 accesări

Ne aşteaptă o primăvară grea. Pusă la grea încercare pînă acum de scăderea producţiei şi prăbuşirea monedei naţionale, România nu se poate aştepta în următoarele luni decît la greve, concedieri masive şi scumpiri în lanţ. Dacă în privinţa mişcărilor de protest Executivul ar putea găsi o soluţie pe parcursul discuţiilor cu sindicatele, pierderea locurilor de muncă şi scăderea nivelului de trai au devenit realitate. Din cei aproape 50.000 de români care vor rămîne fără slujbe în această primăvară, jumătate sînt din sectorul alimentar. \"În industria alimentară, numărul de salariaţi fluctează, dar nu foarte mult, iar în prezent se ridică la 175.000 - 190.000 de salariaţi. Eu cred, aşa cum am pornit anul acesta, şi sîntem şi în impasul negocierii unui salariu minim la nivel de ramură, că, în 2009, cel puţin 10-15% dintre aceşti salariaţi vor fi disponiblizaţi\", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Cum industria alimentară este deja blocată din cauza dificultăţilor marilor companii de a obţine credite, multinaţionalele vor fi printre primele care vor renunţa la mulţi angajaţi. \"Multinaţionalele de regulă au cumpărat mai multe puncte de lucru în România, cu care au cîştigat cotă de piaţă, iar după ce au recuperat investiţia, au început să transfere activităţile într-o singură unitate\", a afirmat Frumosu. Acesta a mai arătat că, în sectorul procesării cărnii şi laptelui, firmele vor renunţa la un schimb de lucru, pe fondul scăderii vînzărilor. Preşedintele FSIA a dat exemplu firma \"Kraft\", care va muta fabrica de ciocolată din Braşov în Bulgaria, iar 440 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. \"Acum sîntem în negocieri pentru pachetul salarial compensatoriu şi vom face acţiuni în Braşov dacă nu reuşim\", a continuat Frumosu. Preşedintele FSIA susţine că, în prezent, circa 1.000 de salariaţi din industria alimentară lucrează atunci cînd îi cheamă compania şi care acum stau acasă cu 75% din salariu. Pe de altă parte, deprecierea leului pentru o perioadă mai lungă de o lună-două va scumpi alimentele importate sau cele realizate din materii prime preluate din import. \"Sîntem dependenţi de importuri. Importăm 80% din legume şi fructe, 70% din carnea de porc, zahărul brut pentru o producţie de 30.000 de tone de zahăr rafinat, ceea ce face să fim influenţaţi de deprecierea leului. Procentul de depreciere se poate regăsi direct în preţuri. Creşterea nu se resimte imediat. Mai repede de o lună de la începerea deprecierii nu au voie să vină aceste scumpiri, iar dacă vin, e vina comerciantului, nu a producătorului\", a mai afirmat Frumosu.

Taguri articol


12