Criza migrației din 2015 a fost excepțională. Ce se întâmplă acum cu solicitanții de azil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CJUE

Criza migrației din 2015 a fost excepțională. Ce se întâmplă acum cu solicitanții de azil

Externe 08 Iunie 2017 / 17:20 524 accesări

Austria și Slovenia nu-i pot trimite pe solicitanții de azil înapoi în țara prin care au intrat inițial pe teritoriul Uniunii Europene (UE), în timpul crizei migrației din 2015, a susținut joi un consilier al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), într-un caz ce ar putea avea ample repercusiuni pentru blocul comunitar, transmite Reuters.

Un bărbat din Siria care a încercat să obțină azil în Slovenia și o familie din Afganistan care a solicitat azil în Austria au cerut Curții Europene de Justiție să se pronunțe în legătură cu justețea deciziei autorităților de a-i returna în Croația, punctul lor de intrare în Uniune.

Legislația UE în acest sens, cunoscută ca Regulamentul de la Dublin, stipulează în principiu că țara pe unde intră pentru prima dată un solicitant de azil în blocul comunitar este și cea responsabilă cu gestionarea solicitării de azil a acestuia. Curții de Justiție a UE i s-a cerut însă să decidă dacă această prevedere se aplică și în circumstanțele excepționale din 2015, când în blocul comunitar și-au făcut apariția peste un milion de oameni împinși de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu și Asia, determinând unele dintre statele Uniunii să-și închidă granițele și declanșând o dispută cu privire la cum ar trebui abordată criza.

Avocatul general al CJUE care se ocupă de acest caz, a cărui opinie este de regulă respectată de instanța UE, a apreciat că fluxul fără precedent de imigranți și lipsa de orientări clare în Regulamentul de la Dublin cu privire la gestionarea unei astfel de situații ar putea pune în dificultate statele de la frontierele Uniunii. "În opinia Avocatului general, regulamentul pur și simplu nu a fost conceput pentru reglementarea unor asemenea situații excepționale", se precizează într-un comunicat al Curții.

Această recomandare va avea cel mai probabil implicații și pentru alți solicitanți de azil, dintre care mulți și-au depus cererile abia când au ajuns la destinația finală, aceasta fiind frecvent Germania ori Suedia, și nu în state din sudul Europei, cum este Grecia, pe unde au intrat inițial pe teritoriul Uniunii.



12