BANI PE SPONCI Creditele către companiile şi gospodăriile din Zona Euro au continuat să scadă în iulie, pentru a 15-a lună consecutiv, punând în pericol relansarea economică incipientă din regiune. Banca Centrală Europeană (BCE) a informat ieri că acordarea de credite către sectorul privat a scăzut cu 1,9% în luna iulie 2013. Este vorba despre cel mai mare declin înregistrat vreodată. Creditele acordate firmelor non-financiare de către bănci s-au redus cu 21 de miliarde de euro în luna iulie, comparativ cu luna precedentă, după o scădere de 12 miliarde în iunie.
Şi masa monetară M3 (un indicator general al lichidităţilor din economie) a înregistrat un ritm anual de creştere de 2,2% în luna iulie, încetinind de la o creştere de 2,4% în luna iunie, dar peste creşterea de 2,1% preconizată de analişti. În condiţiile în care statele de la periferia Zonei Euro sunt în continuare în recesiune, cererea modestă reduce apetitul pentru investiţii şi cheltuieli, iar băncile reduc creditarea pentru a-şi repara bilanţurile, rezultatul este o combinaţie care ameninţă să condamne Zona Euro la o relansare anemică şi inegală. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că relansarea creditării va rămâne în urma revenirii înregistrate în economia reală. În al doilea trimestru al acestui an, Zona Euro a ieşit din recesiune graţie unei creşteri economice de 0,3%, după şase trimestre de contracţie.
BOOM IMOBILIAR Cehia pare să fi ieşit din criză. Piaţa imobiliară din Cehia traversează un nou boom şi a revenit aproape de nivelurile-record înregistrate în 2007, vârful din perioada premergătoare crizei, după reducerea puternică a dobânzilor la creditele ipotecare, care au ajuns în iunie la o medie de 2,95%. Banca Centrală a Cehiei a redus dobânda-cheie până aproape de zero, facilitând cea mai puternică creştere din 2007 a pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare, în pofida dificultăţilor din alte părţi ale Europei. Vânzările de apartamente noi din Praga ar putea creşte cu până la 15% în acest an, mai ales datorită preţurilor avantajoase de la marginea capitalei, faţă de nivelurile din 2007-2008. Potrivit analiştilor, boom-ul actual poate fi considerat mai degrabă o vânătoare de credite ipotecare ieftine şi nu un balon speculativ, deoarece cumpărătorii caută în general locuinţe, nu proprietăţi pe care să le vândă ulterior la preţuri mai ridicate. Dobânda medie la creditele ipotecare din Cehia a coborât în iunie la un minim istoric de 2,95%, faţă de 3,61% la jumătatea anului trecut, potrivit companiei de consultanţă Fincentrum Hypoindex. În prima parte a anului 2008, dobânzile se apropiau de 6%. Spre comparaţie, dobânzile medii la creditele ipotecare în forinţi ungureşti sau lei româneşti depăşesc 8%, în timp ce, în Ucraina, ratele sunt mai mari de 20%.
Băncile din Cehia au acordat în prima jumătate a anului 45.543 de credite ipotecare în valoare totală de 74,3 miliarde coroane, circa 2,9 miliarde euro. În primul semestru al anului 2007, vârful istoric al pieţei cehe, băncile au acordat 45.505 credite ipotecare în valoare de 75,7 miliarde coroane. Dobânda de politică monetară practicată de Banca Centrală a Cehiei este de 0,05%, faţă de o dobândă-cheie de 0,5% stabilită de Banca Centrală Europeană la nivelul Zonei Euro. Industria prelucrătoare din Cehia a crescut în iulie pentru a patra lună consecutiv, iar economia a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, după o perioadă prelungită de recesiune.
SCHIMBĂRI DRASTICE La polul opus, Italia este departe de a fi ieşit din criză. Asemeni unei persoane antipatice care le strică tuturor dispoziţia, criza economică schimbă vertiginos moravurile italienilor. În primul rând, pentru a-şi ajuta familia pe vremuri de criză, multe femei au fost nevoite să-şi găsească un loc de muncă şi acum stau toată vara în oraş şi nu în natură, împreună cu copiii lor, nelăsându-şi soţii să se distreze liniştiţi cu amantele lor. În al doilea rând, nu fiecare îşi poate permite risipa de a cheltui pe aventuri. Soţilor şi soţiilor infidele le este din ce în ce mai greu să ascundă cheltuielile neplanificate pe care le presupun oferirea de cadouri surprinzătoare, de cine romantice şi achitarea camerelor de hotel. În plus, premierul italian, Mario Monti, a implementat din nou impozitul pe a doua proprietate, anulat cândva de Silvio Berlusconi, ceea ce i-a determinat pe tot mai mulţi italieni iubăreţi să renunţe la „cuibuşoarele de nebunii”.
Dacă este să se dea crezare rezultatelor studiului realizat de World Atlas of Sex, în ceea ce priveşte numărul de infidelităţi, italienii nu au egal. Ei sunt urmaţi de francezi, apoi de spanioli. Este posibil ca de vină să fie lăudăroşenia sud-europenilor, însă informaţii mai exacte pot fi obţinute în sălile de judecată, unde au loc audierile pentru cazurile de divorţ. Potrivit asociaţiei avocaţilor italieni specializaţi în divorţuri, 55% dintre italieni şi 42% dintre italience îşi înşală partenerii de viaţă. Mai mult, 7% dintre bărbaţii căsătoriţi şi 5% dintre femeile căsătorite şi-au înşelat consorţii cu parteneri de acelaşi sex. Cu toate acestea, chiar şi atunci când se află despre infidelitate, lucrurile nu se încheie întotdeauna cu un divorţ. Doar 40% dintre cuplurile italiene divorţează din cauza infidelităţii.