Livrările de petrol rus către Polonia si Germania, sistate luni, au fost reluate, miercuri seară, la frontiera polono-belarusă. Şeful diplomaţiei poloneze Anna Fotyga şi ministrul-adjunct al Economiei, Piotr Naimski, au anunţat că Polonia a împărţit cu Germania primele livrări de petrol. Oleoducul Drujba livrează petrol rafinăriilor germane Schwedt şi Mider Spergau, situate în estul Germaniei. Totodată, Slovacia a primit, miercuri seară, primele livrări de petrol rus tot prin oleoducul Drujba ce tranzitează Belarusul. Slovacia, alimentată prin reţeaua sudică a conductei Drujba ce tranzitează şi Ucraina, depinde în totalitate de petrolul rus.
Chiar dacă Rusia şi Belarus par să fi ajus la un compromis, oficialii de la Kremlin doresc ca omologii de la Minsk să restituie 80.000 de tone de petrol, pe care le-ar fi sustras abuziv în timpul crizei referitoare la reţeaua de tranzit, dînd asigurări că ulterior va relua alimentarea cu petrol a Europei fără viitoare sistări. Rusia a respins criticile statelor europene în cazul crizei petroliere declanşate de conflictul cu Belarus, afirmînd că şi-a informat în permanenţă partenerii săi din Uniunea Europeană. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi cancelarul german Angela Merkel calificaseră, marţi, drept "inacceptabilă" întreruperea, din ultimele zile, a livrărilor de petrol rus pentru cele cinci state membre, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Reluarea exporturilor de petrol rusesc către Europa, prin intermediul conductei Drujba şi în contextul în care informaţiile privind reducerea producţiei Arabiei Saudite au avut un impact limitat asupra pieţei, pe fondul majorării semnificative a stocurilor de combustibili din Statele Unite, cotaţia petrolului a scăzut, joi, cu 2%, sub nivelul de 53 de dolari pe baril. Petrolul de referinţă pe piaţa americană a fost cotat la 53,17 dolari pe baril în scădere cu 1,57% comparativ cu valoarea din ziua precedentă. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe bursa din Londra, a scăzut cu 89 de cenţi, la 52,8 dolari pe baril. În ultimele două săptămîni, preţul petrolului s-a diminuat cu 13% din valoare, pe fondul vremii favorabile din Statelor Unite şi a reducerii interesului investitorilor pentru plasamentele pe piaţa de profil.