Criza refugiaţilor este o provocare mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E oficial

Criza refugiaţilor este o provocare mondială

Externe 05 Septembrie 2016 / 15:47 600 accesări

”Liderii grupului G20 trebuie să recunoască astăzi că criza refugiaţilor este o provocare mondială ale cărei poveri financiare trebuie împărţite între membrii săi”, a declarat un diplomat european, cu puţin înainte de difuzarea comunicatului final privind întâlnirea de la Hangzhu. Liderii economici au avertizat că mișcările populiste dezvoltate în mai multe națiuni amenință creșterea și comerțul, cerând statelor din G20 să lupte pentru păstrarea liberei circulații de bunuri, scrie Bloomberg.

Tot la summitul G20, directorul FMI, Christine Lagarde, a cerut șefilor corporațiilor să facă lobby la guverne pentru a păstra fluxul comercial, în condițiile în care ea a lansat un avertisment cu privire la cum se arată creșterea în 2017. Comentariile ei au fost susținute și de declarațiile directorului general al Băncii Mondiale, Roberto Azevedo, și de ministrul Comerțului din Canada, Chrystia Freeland, care au spus că trebuie să ne îngrijorăm cu privire la sentimentul protecționist. ”Comerțul a scăzut prea mult și a fost jos prea multă vreme”, a spus Lagarde liderilor G-20, citând o mișcare anti-comerț în politică și opinia publică. ”Dacă nu este comerț internațional, nu există investiții peste hotare, dacă serviciile, capitalul, oamenii și bunurile nu trec granițele, atunci este mult mai puțină activitate pentru voi, sunt mult mai puține joburi, indiferent de țara unde aveți sediul”, a adăugat ea.

Nu toate discuțiile purtate de liderii celor mai puternice economii ale lumii au fost încununate de succes. În ciuda declarațiilor optimiste ale lui Putin și Obama, Statele Unite şi Rusia nu au reuşit să ajungă la un acord privind încetarea conflictului din Siria, ”din cauza divergenţelor persistente”, potrivit unui diplomat american. Noi negocieri între secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au încheiat fără a se ajunge la un acord, potrivit diplomatului. Totuși, preşedintele american şi omologul său rus au convenit să continue negocierile cu privire la un armistiţiu în Siria, a declarat luni, sub protecţia anonimatului, un oficial american de rang înalt. Întâlnirea dintre Obama şi Putin a durat 90 de minute, potrivit acestui oficial. Cei doi şefi de stat au purtat aceste discuţii la câteva ore după ce diplomaţi de rang înalt americani şi ruşi nu au reuşit să ajungă la un acord menit să asigure un acces umanitar civililor din Siria, ţară devastată de peste cinci ani de război civil. Planul ar fi să se ajungă la un parteneriat militar între Statele Unite şi Rusia împotriva grupărilor extremiste care luptă în Siria.

Din păcate, din Siria nu vin vești liniștitoare. Mai multe explozii au avut loc, luni, în regiuni din Siria controlate de regim, două dintre ele provocând moartea a cinci persoane, în provincia Tartus, potrivit presei oficiale, citate de Le Figaro online.

Cinci persoane au murit în urma a două explozii de natură "teroristă" pe podul unei autostrăzi în apropiere de Tartus, un fief al regimului, a anunţat televiziunea de stat. O altă explozie a avut loc pe o şosea în apropiere de Damasc, potrivit agenţiei Sana, în timp ce presa a mai anunţat că ar fi avut loc un atac cu maşină-capcană la Homs. Anterior, Russia Today anunţa că două explozii au avut loc la intrarea în portul sirian Tartus, unde se află o bază navală rusă, la un punct de control din capitala Damasc şi în oraşul Homs.

Taguri articol


12