CRIZA ŞI ÎNCREDEREA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

CRIZA ŞI ÎNCREDEREA

Justiție 11 Februarie 2009 / 00:00 487 accesări

Poate că titlul acesta vi se pare cam „sibilinic”, dar am preferat să fie foarte concis. Din cauză că l-am scurtat prea mult, a rămas ca o afirmaţie lipsită de predicat… De fapt, „predicatul” poate fi înlocuit cu o întreagă frază, care sună cam aşa: sentimentul de criză generalizată, care s-a accentuat în ultima vreme în ţară, îi determină pe români să-şi piardă tot mai mult încrederea în instituţiile statului!

Pe fondul global al crizei financiare mondiale, pornită de la lipsa lichidităţilor, fapt ce dovedeşte că lumea contemporană este victima unei mari iluzii capitaliste, lucrînd pînă acum mai mult cu bani virtuali, prezenţi doar în computere sau în bugete aşternute pe hîrtie, s-a instalat treptat şi criza ecnomică. Scăzînd puterea de cumpărare, a scăzut şi producţia, ceea ce a avut drept consecinţe directe recesiunea şi şomajul. Cam acesta e „desenul” de bază, pe care l-am schiţat şi într-un alt editorial. Numai că întreaga criză economică, deloc „virtuală”, ci cît se poate de reală, de data asta, produce şi pagube colaterale, metaforic şi ironic vorbind.

Din lăcomie sau, pur şi simplu, din nevoia de bani, ia amploare corupţia la toate nivelurile şi se înmulţesc jafurile, înşelătoriile, neglijenţele, crimele sau hoţiile. Nu este nicio deosebire, de pildă, între indiferenţa unui funcţionar public, pe care trebuie să-l „cointeresezi” ca să-şi facă datoria faţă de tine, fiind plătit de stat cu bani puţini, şi mituirea unui judecător, pentru a elibera un deţinut din închisoare. Doar gravitatea culpei fiecăruia este diferită, dar fondul chestiunii rămîne asemănător! Ce similitudini există între medicul de gardă din spitalul de la Slatina, care a lăsat un bătrîn să moară pe holuri, şi doctorul care a primit mită pentru a inventa o boală unui deţinut ce urma să fie eliberat cu complicitatea judecătorului?! Dacă deţinutul respectiv a comis o crimă în timpul eliberării pe motive medicale, atunci ambii doctori au provocat, în mod indirect şi involuntar, moartea unor oameni, chiar dacă aceştia şi-au găsit sfîrşitul în condiţii diferite… Există vreo deosebire, exceptînd crimele, între jaful de la casa de schimb valutar din Braşov, unde doi nevinovaţi au murit, şi tentativa de a fura fier vechi dintr-o haltă, soldată cu moartea unui dintre infractori? „Principiul” hoţiei a fost acelaşi…

Cu alte cuvinte, după ce că sîntem destul de săraci, după ce că a început să se mărească numărul şomerilor şi nesiguranţa zilei de mîine creşte, în condiţiile în care alţii mai pot da „tunuri” de zeci de miliarde de euro, după cum aţi văzut, ne mai trezim ba cu profesori care ne bat copiii, deşi sînt păcăliţi, la rîndul lor, de stat, care refuză să le mărească salariile conform unei legi votate deja, ba cu profesori violatori, Doamne fereşte, ba cu furturi de arme din depozitele armatei, care era campioana încrederii naţionale, ba cu medici care omoară, în loc să salveze vieţi, ba cu judecători care fac nedreptăţi ori sînt corupţi, ba cu poliţişti înţeleşi cu clanurile mafiote de genul celor din Craiova, „etc”.

Dacă nu poţi să mai ai încredere în stat, în justiţie, în armată, în poliţie, în sistemul de sănătate sau în cel de educaţie, atunci în cine, în afară de Dumnezeu, să mai crezi!?

Taguri articol


12