Croaţia va organiza, duminică, un referendum cu privire la aderarea sa la UE, prevăzută pentru 2013, un obiectiv considerat strategic care ar urma să primească sprijinul populaţiei, deşi entuziasmul pro-european pierde viteză din cauza crizei din Zona Euro. Alegătorii sunt chemaţi să se pronunţe astfel cu privire la tratatul de aderare semnat în luna decembrie cu oficialii de la Bruxelles. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 55% din populaţie va răspunde afirmativ, opţiune care are nevoie de o majoritate simplă pentru a se impune. Indiferent de rata participării, referendumul va fi validat.
Entuziasmul pro-european, care sărise de 80% în sondajele de opinie în 2003, s-a estompat de-a lungul negocierilor din cauza durelor criterii stabilite de Bruxelles, a cărui intransigenţă era percepută uneori ca un şantaj, dar mai ales din cauza crizei economice care zguduie UE. Fostă republică iugoslavă, Croaţia şi-a proclamat independenţa în anul 1991, demers urmat de un război de patru ani cu rebelii sârbi. Ţara şi-a început adevărata tranziţie democratică abia la începutul anilor 2000, cu obiectivul de a adera la UE. Croaţia a aderat la NATO în 2009. Stânga aflată la putere, dar şi liderii opoziţiei conservatoare au pledat pentru aderare, apreciind că este vorba de „decizia mileniului”. Preşedintele Ivo Josipovic a afirmat chiar că ar fi iresponsabil să se piardă această ocazie.
În Croaţia, ţară cu aproximativ 4,2 milioane de locuitori, în proporţie de 90% catolici, Biserica Romano-Catolică i-a încurajat pe credincioşi să spună „Da” la referendum, cerându-le să înlăture temerile şi să se deschidă spre viitor cu îndrăzneală. La rândul lor, euroscepticii au avertizat împotriva pierderii suveranităţii, iar o manifestaţie organizată recent la Zagreb de grupuscule ultranaţionaliste nu a reunit decât câteva sute de persoane. Dacă va câştiga opţiunea „DA”, Croaţia va mai trebui să aştepte ratificarea tratatului de aderare de către fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru a intra oficial în UE pe 1 iulie 2013.