Ceea ce începuse ca o călătorie de vis s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru pasagerii celei mai mari nave italiene de croazieră, „Costa Concordia”. Luxosul vapor, care efectua o croazieră pe Marea Mediterană, a naufragiat, vineri seara, pe un banc de nisip în apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, Italia. Potrivit reprezentanţilor armatorului Costa Crociere, nava avea la bord 3.200 de pasageri şi aproape 1.000 de membri ai echipajului. „Vineri seară, la ora locală 20.00 (22.00, ora României – n.r.), „Costa Concordia”, cu o lungime de 290 de metri, a început să ia apă la bord şi s-a aplecat pe o parte, la un unghi de 20 de grade”, se arată într-un comunicat al Pazei de Coastă italiene. În momentul producerii tragediei, pasagerii luau cina. Supravieţuitorii declară că, în jurul orei locale 21.30 (22.30, ora României), „lumina s-a stins, s-a auzit o izbitură, iar apoi un zgomot puternic, după care tacâmurile au căzut pe jos”. „Când a revenit lumina, comandantul a anunţat o pană la generatorul electric şi a promis o reparaţie rapidă”, mai spun supravieţuitorii. Însă pasagerii şi-au dat seama că nava se înclină pe o parte, moment în care membrii echipajului i-au invitat să-şi pună vestele de salvare şi să iasă pe punte, în sectorul şalupelor. Ulterior s-a dat ordinul ca nava să fie părăsită, marcat cu şapte sunete de clopot scurte şi unul lung, potrivit martorului. Un alt pasager care a supravieţuit, Mara Parmegiani, a descris „scene demne de Titanic”, în care a avut loc o busculadă între persoanele evacuate, ţipete şi plânsete.
TREI MORŢI ŞI PESTE 30 DE DISPĂRUŢI Duminică după-amiază, potrivit autorităţilor italiene, 38 de persoane erau, încă, considerate dispărute, existând posibilitatea ca acestea să fi fost salvate fără să fie înregistrate pe liste. Majoritatea persoanelor salvate au fost transferate de pe Insula Giglio în portul continental Santo Stefano, urmând să fie repatriate. Până în prezent, bilanţul cuprinde 42 de răniţi, dintre care doi în stare gravă. Nava este pe jumătate scufundată, „cutiile negre”, cu înregistrările conversaţiilor fiind recuperate şi reţinute de justiţie. Căpitănia Portului Livorno, cel mai important din Toscana, a deschis o anchetă asupra cauzelor accidentului şi asupra modului în care pasagerii au fost salvaţi. Comandantul navei Francesco Schettino, dar şi primul ofiţer Ciro Ambrosio, sunt acuzaţi de omucidere multiplă, naufragiu şi abandonarea navei, fiind reţinuţi.
PESTE 50 DE ROMÂNI LA BORD Compania deţinătoare a vasului de croazieră naufragiat în Marea Mediterană a comunicat oficiilor diplomatice ale României în Italia că la bordul „Costa Concordia” se aflau 29 de turişti români, precum şi 27 de cetăţeni români care făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România, cetăţenii români sunt în afara pericolului. La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, spune că, din informaţiile deţinute, se pare că la bord ar putea fi 50 de navigatori români. „Vom şti cu exactitate după ce primim lista echipajului”, a declarat Mihălcioiu.
CETĂŢENII ROMÂNI IMPLICAŢI ÎN ACEST INCIDENT SAU RUDELE ACESTORA SUNT RUGAŢI SĂ CONTACTEZE OFICIILE DIPLOMATICE ALE ROMÂNIEI DIN ITALIA, PENTRU A SOLICITA ACORDAREA ASISTENŢEI CONSULARE DE SPECIALITATE: AMBASADA ROMÂNIEI LA ROMA - TELEFON DE URGENŢĂ: (0039) 345 230 2489; CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA BOLOGNA - TELEFON: (0039) 347 324 5309; CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA TORINO - TELEFON DE URGENŢĂ: (0039) 338 756 8134
Printre membrii echipajului se află şi o femeie din Năvodari, care a reuşit să le transmită membrilor familiei că a ajuns la ţărm în siguranţă. „Secţia Consulară a Ambasadei României în Italia a acordat, în seara de 14 ianuarie 2012, asistenţă consulară unui număr de nouă cetăţeni români (trei familii). Cetăţenii români au fost preluaţi de la hotelul din Roma în care erau cazaţi de un autoturism pus la dispoziţie de Ambasada României şi transportaţi la Secţia consulară a Ambasadei, unde li s-au eliberat titluri de călătorie gratuite pentru reîntoarcerea în ţară. Consulatul General al României la Bologna a luat legătura cu cei 27 de cetăţeni români, membri ai personalului navigant, urmând ca un reprezentant al Consulatului General să se deplaseze la Grosseto pentru înmânarea titlurilor de călătorie, în regim de gratuitate. Unele dintre aceste persoane au asupra lor documente de identitate valabile, nemaiavând astfel nevoie de sprijin consular în vederea repatrierii”, au declarat reprezentanţii MAE.