Cronica unei moțiuni eșuate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liberalii au dat-o în bară din nou

Cronica unei moțiuni eșuate

Eveniment 13 Iunie 2015 / 00:00 498 accesări

Liberalii au făcut mult zgomot pentru... eșec. Așa se pot descrie evenimentele din ultima vreme, după ce peneliștii au marcat, vineri, o nouă încercare ratată de a destitui Guvernul. Așa cum s-a preconizat încă de când a fost anunțată moțiunea de cenzură, documentul a fost respins de parlamentari, în ciuda circului politic, însoțit de urmăriri penale și demisii, desfășurat în ultima săptămână. 84 de voturi au făcut diferența. Ca să treacă, moțiunea ar fi trebuit să fie votată de cel puțin 278 de parlamentari. Însă liberalii și susținătorii renegatului Mircea Geoană au convins doar 194 de aleși să voteze documentul. Adică semnatarii documentului (183 de aleși) și încă 11 parlamentari, cel mai probabil proveniți din UDMR (care au spus din start că nu vor vota „împotrivă“) și din rândul independenților.

LEAPȘA CU ACUZAȚIILE Deznodământul poveștii nu mai miră pe nimeni, cu atât mai mult cu cât dezbaterile din plenul Legislativului pe marginea moțiunii au fost chiar... pe margine. În loc să discute concret despre tema moțiunii, aleșii s-au certat ca la ușa... Parlamentului. Co-președintele liberal Alina Gorghiu a dat tonul, acuzând conducerea PSD că obstrucționează dreptul la vot al colegilor de la Putere (care, cu excepția miniștrilor, nu au votat) și că nu are legitimitate în Parlament. În replică, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a reproșat faptul că ea este persoana lipsită de legitimitate, care reprezintă interesele unor trădători. Printre aceste certuri, premierul Victor Ponta a remarcat faptul că textul moțiunii nici măcar nu se referă la activitatea Guvernului, ci la cea a Parlamentului, din moment ce forul legislativ avea sarcina de a elabora legi care să garanteze bune condiții pentru votul din diaspora. Pe de altă parte, liberalii neagă evident faptul că, în ultimii ani, Guvernul Ponta a reparat multe dintre greșelile portocaliilor.

PROTESTE În timp ce parlamentarii erau prea ocupați să se certe în loc să dezbată, la prefecturile din principalele orașe ale țării au fost organizate proteste de susținere a moțiunii. La manifestările din Constanța au participat maximum 200 de persoane. Cei mai mulți și activi protestatari sunt foști democrat-liberali.



12