Guvernul Croitoru nu a reuşit, ieri, să treacă examenul Parlamentului. Votul privind învestirea guvernului propus de Lucian Croitoru a fost secret, cu bile. Miniştrii propuşi de Croitoru au fost audiaţi, săptămâna trecută, la comisiile parlamentare de specialitate, doar doi dintre ei - Bogdan Aurescu - portofoliul Afacerilor Externe şi Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - obţinând avizul favorabil al parlamentarilor. Miniştrii Cabinetului Croitoru se arătau extrem de încrezători înaintea începerii dezbaterilor şi a votului în plen.
Premierul desemnat Lucian Croitoru a cerut Parlamentului votul de încredere pentru Guvernul propus, arătând că România trebuie să aibă un Cabinet cu prerogative depline, deoarece acordul de finanţare încheiat de România cu instituţiile internaţionale este grav pus în pericol de evoluţiile politice. “Regret că un număr de oameni, buni profesionişti, au fost obligaţi, ademeniţi şi în mod cert împinşi într-un joc politic din care vor ieşi cu reputaţia deformată şi după o perioadă efemeră de glorie în faţa camerelor de luat vederi”, a declarat, în replică, Mircea Geoană. Liderul PSD i-a urat preşedintelui Traian Băsescu \"La mulţi ani!”, precizând că noua majoritate parlamentară îi va face cadou şefului statului ceea ce acesta şi-a dorit dintotdeauna, respectiv Guvernul Boc. “Să îi lăsăm pe domnul Boc, pe doamna Udrea, pe domnul Videanu, pe domnul Berceanu să fie la guvernare, pentru că asta e pohta ce-a pohtit domnul Băsescu şi, peste patru săptămâni, patru zile şi nouă ore, să îi facem alt cadou, un concediu binemeritat de reculegere şi timp să îşi folosească brevetul de navigator, pe care l-a reînnoit în această vară cu un sentiment de premoniţie”, a afirmat Geoană.
Struţo-cămila Croitoru
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, în plen, că nu înţelege ce caută Croitoru şi Blaga în faţa Parlamentului, menţionând că farsa pe care o joacă este vulgară şi politiceşte de prost-gust. “Parlamentul s-a pronunţat clar la consultările cu preşedintele, la discuţiile cu dvs, domnule Croitoru, printr-o hotărâre votată în Parlament de o majoritate absolută, care s-a pronunţat că acordă încrederea altcuiva şi dvs v-a solictat să vă depuneţi mandatul, pentru că nu puteţi deveni prim-ministru fără învestirea de către Parlament”, a declarat Antonescu. “Acest guvern este dorinţa unui singur om, care visează o struţo-cămilă teleghidată”, a declarat, la rândul lui, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor. Circul a continuat, cel puţin la nivel declarativ, ajungându-se ca premierul desemnat Lucian Croitoru, în loc să prezinte programe concrete, să recite poezii. După un lung şir de acuze aduse pe de o parte celor de la PD-L şi preşedintelui Băsescu, iar pe de altă parte, reprezentanţilor PSD, PNL şi UDMR, parlamentarii au trecut la vot. După numărarea bilelor, Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi pentru, 250 de voturi împotrivă, iar un vot a fost anulat. Pentru a fi învestit, Cabinetul Croitoru ar fi trebuit să primească 236 de voturi favorabile. “Componenţa Guvernului propus Parlamentului a fost cea mai bună posibilă, fiind prea puţin timp pentru a căuta oameni deja capabili să apese pe butoane şi care să nu înveţe abia acum ce trebuie făcut”, a declarat Croitoru după respingerea Cabinetului.