Cronică vizuală din lagărele de concentrare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cronică vizuală din lagărele de concentrare

Monden 27 Martie 2013 / 00:00 388 accesări

Comunitatea evreiască a început sărbătorirea Paştelui, care simbolizează eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert, dar trecutul macabru mult mai recent revine în actualitate. O serie de fotografii impresionante din Germania anilor \'30 arată condiţiile în care trăiau primele victime din lagărele de concentrare ridicate după numirea lui Adolf Hitler în funcţia de cancelar, în 1933. Fotografiile, publicate pe site-ul Vintage Everyday, reprezintă o cronică vizuală a vieţii de zi cu zi din primele tabere de concentrare pentru evrei ridicate în februarie 1933, imediat după ce Hitler a devenit cancelar.

Nu este cunoscut cu exactitate locul în care au fost făcute aceste fotografii, dar astfel de lagăre fuseseră construite atunci în Oranienburg, Esterwegen, Dachau şi unul pentru femei în Lichtenburg, Saxonia. Heinrich Himmler, liderul SS, a fost desemnat de Hitler în 1934 pentru a organiza administrarea taberelor de concentrare într-un sistem. Organizarea, structura şi practica dezvoltate la Dachau între 1933 şi 1934 au devenit un model pentru sistemul lagărelor naziste, extins ulterior, între 1938 şi 1939. Până la invadarea Poloniei de către Germania, în septembrie 1939, existau şase tabere de concentrare în aşa numitul Reich: Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Flossenbürg, Mauthausen, în Austria şi Ravensbruck, pentru femei.

Începutul celui de-al Doilea Război Mondial a transformat lagărele în teritorii unde autorităţile SS îi puteau omorî pe cei pe care conducerea nazistă îi considerau inamici şi ca aparţinând unor rase inferioare, precum romii şi evreii. Au fost construite camere de gazare în majoritatea taberelor de concentrare, printre care Mauthausen, Sachsenhausen şi Auschwitz. O astfel de încăpere a fost construită mai târziu la Dachau, fără să fie folosită vreodată.

Taguri articol


12