Crucea Roşie a început recensămîntul în taberele de nomazi de la Roma

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Crucea Roşie a început recensămîntul în taberele de nomazi de la Roma

Externe 18 Iulie 2008 / 00:00 526 accesări

Crucea Roşie italiană a început, joi, recensăm]ntul locuitorilor taberelor de nomazi de la Roma, merg]nd într-o asemenea aşezare situată la periferia nord-vestică a capitalei, potrivit agenţiei ANSA. Este vorba despre prima încercare, în urma căreia Crucea Roşie va prezenta un raport în cadrul unei conferinţe de presă ce are loc azi în capitală. Populaţia taberelor de nomazi din Roma este evaluată la circa 10.000 de persoane. “Nu obligăm pe nimeni să participe la recensămînt. Participarea la acest test este voluntară”, a subliniat preşedintele filialei Crucii Roşii de la Roma, Fernando Capuano, aflat în tabăra ilegală unde trăiesc 50 de bosniaci. Spre deosebire de ceea ce s-a întîmplat la Napoli (sud), autorităţile de la Roma nu vor lua amprentele digitale ale locuitorilor taberelor. Prefectul de Roma, Carlo Mosca şi primarul de dreapta Gianni Alemanno îşi luaseră angajamentul de a nu lua amprentele romilor în capitală şi în regiunea din jur. În paralel, primăria va proceda la un recensămînt al copiilor romi din şcoli, pentru a evalua rata de şcolarizare în rîndul acestei comunităţi, mai informează ANSA. Crucea Roşie trebuie în special să colecteze date referitoare la starea civilă şi sănătate (vaccinuri, eventuale boli) a ocupanţilor taberelor de romi. Aceste date vor fi stocate într-o bază informatică ce va putea fi consultată cu autorizarea justiţiei, potrivit ANSA. Anunţul făcut de ministrul de Interne, Roberto Maroni, care spusese că va trimite forţele de ordine în taberele de normazi pentru a preleva amprentele adulţilor şi copiilor, a provocat o polemică aprinsă în Europa. Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie, încetarea amprentării populaţiei rome din Italia, considerînd că aceasta este un act de discriminare directă, bazat pe rasă şi originea etnică. Comisia Europeană, îngrijorată de riscurile pe care le presupune decizia italiană de a face un recensămînt în taberele de normazi, aşteaptă, la rîndul său, un raport complet de la Roma, pînă la sfîrşitul lunii, pentru a se pronunţa asupra legalităţii acestor măsuri. România a transmis Italiei “îngrijorarea” sa cu privire la această problemă.

UNICEF şi alte 33 de organizaţii pentru protecţia copiilor şi-au exprimat îngrijorarea faţă de măsurile adoptate recent de Guvernul italian privind lupta împotriva infracţionalităţii şi imigraţiei ilegale, printre care şi decizia efectuării recensămîntului cetăţenilor rromi. ONG-urile critică în special măsurile împotriva imigraţiei ilegale, printre care calificarea imigraţiei ilegale drept infracţiune pasibilă de pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la patru ani, măsuri care facilitează expulzarea sau acordarea unei pedepse mai mari unui imigrant ilegal care comite o infracţiune. Acestea cer în special excluderea minorilor din aplicarea acestor măsuri şi denunţă amprentarea digitală a copiilor rromi care locuiesc în tabere, propunînd politicienilor integrarea acestor comunităţi.

În schimb, comunităţile rrom din ţara vecină, mai precis din districtul Karoto, din Silistra de nord-est, ameninţă cu crearea unei republici rrome independente, în cazul în care problemele acestei minorităţi nu vor fi soluţionate de Guvernul bulgar. Conflictul a pronit de la decizia companiei de electricitate care furnizează energie electrică în zonă, de a nu mai alimenta satele locuite de ţigani din cauza datoriilor acumulate de-a lungul anilor, rămase neplătite. Peste 400 de familii au rămas fără curent electric. Comunităţile de rromi, reprezentate de Rumen Lazarov, preşedintele Mişcării Rrome din Bulgaria, au trimis un memoriu prim-ministrului, în care se plîng de situaţie. Rumen Lazarov a declarat că un memoriu va fi trimis şi Parlamentului European. Potrivit acestuia, ministrul Social, Emilia Maslarova, are o atitudine discriminatoare la adresa rromilor, cărora le-a oprit ajutoarele de la stat. Rromii bulgari susţin că în această ţară nu găsesc locuri de muncă, iar daca acestea există, sînt foarte prost plătite. ”Este practic imposibil să întreţii o familie dintr-un salariu de 25-50 de euro”, a explicat preşedintele Mişcării Rrom din Bulgaria.



12