CSM a tras cortina peste cariera de magistrat a Doinei Drăguinea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CSM a tras cortina peste cariera de magistrat a Doinei Drăguinea

Justiție 24 Ianuarie 2011 / 00:00 2479 accesări

ULTIMUL ACT. Fostul preşedinte al Tribunalului Constanţa, Doina Drăguinea, mai are un pas până când va primi confirmarea excluderii sale definitive din magistratură. La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie, în Plen, eliberarea din funcţie a judecătorului constănţean ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură. Conform procedurii, CSM a înaintat preşedintelui României propunerea de eliberare din funcţie a Doinei Drăguinea, iar acesta va îndeplini o simplă formalitate de semnare a hotărârii care va pune capăt carierei magistratului constănţean.

15 ANI DE CARIERĂ. Doina Drăguinea a intrat în profesia de magistrat pe 1 noiembrie 1995, ca judecător la Judecătoria Constanţa. Pe 15 iulie 2000, ea a avansat ca judecător la Tribunalul Constanţa, iar pe 15 decembrie 2001 a fost delegată în funcţia de Şef Secţie Penală a acestei instanţe. Pe 1 iunie 2002, Doina Drăguinea a fost numită în postul de şef de secţie, unde a stat până pe 1 martie 2003, întrucât la acea dată a devenit vicepreşedintele Tribunalului Constanţa. Pe 1 mai 2006, Drăguinea a ajuns preşedintele Tribunalului Constanţa, funcţie care se pare că a copleşit-o, deoarece nu a mai avut timp de dosarele repartizate spre soluţionare şi a fost nevoită să îşi mintă superiorii.

ACUZAŢII. Reamintim că Doina Drăguinea a fost „dată pe mâna” CSM de preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecător Nicolae Stanciu, în luna octombrie 2009, acesta cerând anchetarea fostului şef al Tribunalului Constanţa pentru redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti şi pentru că a trimis Curţii de Apel Constanţa o situaţie distorsionată a acestor redactări. Drăguinea a fost acuzată că a finalizat peste 25 de dosare penale pe care nu le-a motivat la timp, unele dintre ele ajungând la instanţa superioară după doi-trei ani de la finalizare şi de la formularea apelurilor sau recursurilor de părţile implicate în procese. Deşi în cursul lunii august 2009 i s-a atras atenţia asupra acestui fapt, judecătorul nu a rezolvat problema, ceea ce a dus la demararea unei anchete interne, care a scos la iveală faptul că Drăguinea a minţit atunci când a dat rapoartele lunare la Ministerul Justiţiei cu privire la redactarea motivărilor cauzelor, omiţând să prezinte situaţia reală a dosarelor personale.

DE PARTEA INFRACTORILOR. Decizia de excludere din magistratură a Doinei Drăguinea a surprins multă lume. În martie 2010, CSM a ajuns la concluzia că abaterile disciplinare ale judecătorului constănţean sunt de neiertat şi a decis să o dea afară din profesie. Cu toate că a contestat hotărârea, susţinând că nu a avut intenţia de a minţi şi argumentând că volumul de muncă a fost foarte mare pentru ea, instanţa supremă i-a respins contestaţia. Pentru a nu rămâne pe dinafară, în noiembrie 2010, Doina Drăguinea a formulat o cerere către Baroul Constanţa prin care a solicitat să fie primită în rândurile avocaţilor, solicitare care i-a fost admisă. După ce excluderea ei din magistratură va deveni oficială, Drăguinea va reintra „în pâine”, însă de partea cealaltă a baricadei, unde va pleda pentru eliberarea infractorilor pe care altădată îi trimitea după gratii.



12