Pe principiul „se întoarce roata“, o veste interesantă vine din partea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). CSM a hotărât miercuri 10 septembrie 2014, cu unanimitate de voturi, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) în vederea efectuării de verificări prin care să se stabilească dacă DNA a adus sau nu atingere independenţei Justiţiei şi judecătoarei supreme Rodica Cosma. „DNA a sesizat IJ în legătură cu posibila săvârşire de către judecătoarea Rodica Cosma, din cadrul ICCJ, a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi t) din Legea nr. 303/2004, cu ocazia soluţionării propunerii de arestare preventivă a primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi a lui Avraham Morgenstern”, se arată într-un document al CSM. Secţia pentru judecători apreciază că demersul DNA a fost făcut public în presă, ocazie cu care au fost formulate multiple comentarii cu privire la soluţia adoptată. În document se mai arată că „modalitatea de prezentare în spaţiul public a soluţiei adoptate în cauză de un judecător al ICCJ, fără a se menţiona faptul că, în recurs, această soluţie a fost menţinută, poate crea, la nivelul aparenţei, o impresie de lipsă de imparţialitate. (...) Secţia pentru judecători apreciază că este necesară efectuarea unor verificări în ceea ce priveşte posibila atingere adusă independenţei Justiţiei şi a unui judecător de către DNA".
Iniţiativa DNA vine la trei luni după ce sesizarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, împotriva judecătoarei supreme Rodica Cosma a fost clasată de aceeaşi IJ. Procurorul-şef al DNA solicita, atunci, cercetarea şi sancţionarea judecătoarei supreme deoarece aceasta a refuzat să îl aresteze pe primarul Constanţei, Radu Mazare, şi o acuza că şi-ar fi exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi că ar fi utilizat termeni inadecvaţi în cuprinsul hotărârii judecătoreşti dispuse în acest caz. IJ a precizat atunci, pentru Lumeajustitiei.ro, că sesizarea lui Kovesi a fost clasată, stabilind că "nu s-au găsit indiciile niciunei abateri disciplinare săvârşite de judecătoarea Rodica Cosma, de la ICCJ, şi nu a existat niciun motiv pentru începerea cercetării disciplinare în ce o priveşte pe aceasta, în consecinţă, s-a dispus clasarea în verificări prealabile". De asemenea, inspectorii judiciari au atestat în raportul întocmit în urma verificărilor prealabile că „judecătoarea Rodica Cosma nu şi-a exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi nici nu a încălcat normele de procedură, aşa cum a pretins Laura Codruţa Kovesi atunci când a acuzat-o pe judecătoarea supremă că a aplicat într-un mod "profund straniu de spiritul ce se degajă din scopul, condiţiile generale de aplicare a măsurilor preventive în general, dar şi din condiţiile, cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive reglementate prin dispoziţiile art. 202, art. 223 CPP" şi că "a nesocotit în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil normele de drept procesual penal"”.
În consecinţă, acţiunea procurorului-şef, Laura Codruţa Kovesi, a fost apreciată ca fiind nejustificată cu atât mai mult cu cât hotărârea judecătoarei Rodica Cosma, pe care şefa DNA a atacat-o la IJ, a fost menţinută de instanţa de control judiciar - judecătoarele supreme Silvia Cerbu şi Simona Encean. Acum, DNA este cercetată pentru atingere adusă independenţei Justiţiei şi judecătoarei în cauză, Rodica Cosma. Vom reveni.