Consiliul Superior al Magistraturii provoacă indignare în rândul magistraților din România, după ce nu a ținut cont și de părerile lor cu privire la modificările aduse la legile care guvernează sistemul de justiție.
Asociația Forumul Judecătorilor din România (FJR) a atras atenția că CSM a ignorat voința judecătorilor și procurorilor întrucât Plenul CSM a nesocotit grav voința magistraților întruniți în Adunările Generale din luna septembrie, convocate în urma protestului de amploare din perioada vacanței judecătorești, prin menținerea unor propuneri de modificare a legilor Justiției considerate ca inacceptabile de corpul magistraților.
Forumul Judecătorilor din România cere să fie reevaluate toate propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor formulate de Comisia nr. 1 a CSM și menținute de Plen, propuneri care, în luna iulie 2015, au generat revolta a aproape 1.500 de judecători și procurori din toată țara. Asociația profesională atrage atenția că modificările dorite de CSM privitoare la promovare au fost respinse de Adunările Generale cu peste 600 de voturi „împotrivă”.
Potrivit FJR, se pare că CSM dorește ca în funcțiile de execuție să se promoveze doar pe bază de dosar de evaluare a activității judiciare și să fie anihilată promovarea pe bază de examinare obiectivă a cunoștințelor juridice, deși Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări în urmă cu aproximativ 10 ani. La acea dată, aceste recomandări au condus la instituirea promovării exclusiv pe bază de concurs.
În susținerea celor afirmate, FJR invocă rapoarte MCV, care au apreciat evoluția magistraturii în ultimii ani, ceea ce ar indica faptul că modalitatea de promovare pe bază de merite constituie baza asigurării unui corp judiciar independent și liber de orice fel de influențe, atât din interior, cât și din exterior.
În aceste condiții, FJR a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să respingă propunerile de instituire a unui examen de promovare în funcții de execuție "prin introducerea unui criteriu subiectiv și de natură să conducă la nașterea unui clientelism atât în interiorul, cât și din exteriorul sistemului".
Ignorarea a 600 de voturi ale Adunărilor Generale dovedește că membrii CSM nu mai reprezintă corpul judiciar.
Citește și: