Codruț Olaru va fi reprezentantul Parchetului General în CSM, judecătoarele Mariana Ghenea și Simona Marcu fiind alese membri ai consiliului din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, au declarat pentru Mediafax surse din sistemul judiciar.
În urma alegerilor de joi, procurorii au decis ca fostul șef al DIICOT, Codruț Olaru, în prezent procuror militar, să fie reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Contracandidatul lui Olaru a fost Alina Albu, procuror DIICOT.
Codruț Olaru a fost activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.
Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MapN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat pentru Mediafax fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, pare că a desluşit, dându-i înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.
Întreaga poveste a avansării lui Codruţ Olaru a intrat în atenţia publică după ce, pe 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare de la Parchetul General.
Mariana Ghena este judecător la Secția Penală a ÎCCJ și fost președinte al Curții de Apel Galați, urmând să fie investită în funcție la începutul anului 2017, atunci când componența CSM se va schimba. Al doilea membru al CSM din partea instanței supreme este Simona Camelia Marcu, judecător la Secția Contencios Administrativ.