Decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de a desfiinţa Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa este privită cu totală dezaprobare şi de către foştii directori ai instituţiei din strada Nicolae Grigorescu. Trei dintre foştii directori de la CSS 1, Traian Bucovală, Sorin Popescu şi Mihail Făgărăşan, dar şi directorul DSJ, Elena Frîncu, consideră că înainte de luarea oricărei decizii trebuie analizate atât aspectele pozitive cât şi cele negative care au dus la o astfel de hotărâre.
DSJ NU ESTE DE ACORD CU DESFIINŢAREA CSS 1. În cadrul conferinţei de presă desfăşurate ieri, la Restaurantul “Sport”, prin vocea directorului executiv Elena Frîncu, DSJ Constanţa şi-a întărit poziţia prin care nu este de acord cu desfiinţarea CSS 1. „Direcţia pentru Sport sprijină CSS 1. Nu trebuie uitat că CSS 1 este singura structură sportivă persoană juridică la nivelul juniorilor. Clubul sportiv care activează pe lângă LPS Nicolae Rotaru este doar o secţie opţională a acestui liceu care, nu ştiu câţi cunosc acest lucru, este finanţat de Primăria Constanţa. Secţia este coordonată excepţional de Andrei Szemerjai şi este finanţată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Secţia de la Palatul Copiilor este finanţată de minister şi nu este, de asemenea, persoană juridică, ci o secţie pe lângă Palat. Adevărul este că se doreşte schimbarea managerului. DSJ nu susţine destrămarea CSS 1, nu susţine încărcarea LPS cu alte structuri sportive. Trebuie să ne aducem aminte că CSS 1 are şi trecut şi prezent şi cu siguranţă şi viitor. Secţiile de gimnastică, atletism sau scrimă de la CS Farul sunt pline de sportivi de la CSS 1. Nici un club sportiv la nivelul României nu s-a desfiinţat. Suntem singurul judeţ care a propus desfiinţarea unui club sportiv. Este nevoie la CSS 1 de modernizare, de adaptare la cerinţele vremii, dar nu de desfiinţare“, a declarat Frîncu.
CSS 1, O FABRICĂ DE CAMPIONI. Director al CSS 1 în perioada 1972-1990, Sorin Popescu spune că nici în cele mai urâte vise nu şi-ar fi putut închipui că această unitate de învăţământ ar putea fi desfiinţată. „Pentru ce să se şteargă cu buretele atâtea performanţe? Pentru reducerea a două posturi ? Cine a făcut acest lucru cu siguranţă nu a iubit acest club. Când CS Farul s-a debarasat de profesorul Elena Buhaiev, CSS 1 a fost cel care i-a întins o mână, a ajutat-o într-un moment dificil, pentru ca apoi Elena Buhaiev să ajungă şi director la CSS 1. Nu ar trebui să uite că CSS 1 a contribuit la ceea ce este ea în acest moment. Cum poate uita că CSS 1, din cele 301 unităţi sportive şcolare câte existau înainte de Revoluţie, era mereu în primele trei cluburi din ţară, iar după 1990 a fost mereu între primele zece grupări. Dacă tot ce înseamnă CSS 1 nu ajunge la inimă, măcar să fie gândită cu luciditate decizia ce se va lua. Se uită toată truda, sudoarea copiilor, antrenorilor şi părinţilor“, a declarat fostul director Sorin Popescu. Profesorul Mihail Făgărăşan, cel din mâna căruia au ieşit numeroşi campioni în handbalul românesc şi care a fost director adjunct al unităţii de învăţământ în perioada 2003-2009, speră ca această decizie de desfiinţare să nu fie una definitivă. „Sunt profesor de 42 de ani la CSS 1 şi sper ca acest club şcolar să nu dispară de pe harta sportului. Trebuie să se facă înainte de toate o analiză pentru a se vedea lucrurile bune, dar şi mai puţin bune care există. Este uşor de stricat, dar nu este bună această soluţie de desfiinţare. În 2004, CSS1 a fost declarat cel mai bun club din ţară, iar dacă rezultatele ulterioare nu au mai fost la fel de bune, trebuie văzut unde s-a greşit, nu să ne apucăm să desfiinţăm. Dacă decizia se va păstra, va fi, cu siguranţă, o diminuare a potenţialului sportului constănţean“, a spus Făgărăşan. Situaţia este privită cu tristeţe şi de către profesorul Traina Bucovală, director adjunct în perioada 1967-1979 şi director general între 1990 şi 1996. „Este o hotărîre inadmisibilă şi luată superficial. CSS 1 nu este la ora actuală unul dintre cluburile despre care să spunem că se situează la cote extraordinare, dar acest lucru se întâmplă la toate cluburile din ţară. Mă surprinde că nu s-au analizat lucrurile temeinic şi să se spună că sunt mai multe variante. Clubul se poate foarte bine şi reorganiza. Sunt aspecte legate şi de eficienţa profesorilor, antrenorilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să dăm cu barda. Cred că este posibil să se revină asupra deciziei pentru că şi Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Judeţean poate analiza ceea ce este de apreciat la un club cu mare tradiţie. Cred că la nivelul MECTS trebuie să existe o comisie care să verifice aceste propuneri şi probabil că astfel de propuneri se vor analiza mai bine. Pentru mine, CSS 1 reprezintă ceva deosebit, pentru că, în primul rând, m-a ajutat să mă afirm profesional“, a afirmat Bucovală.