Cu 33% mai multe ambulanţe ISU în slujba constănţenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ISU Dobrogea şi-a mărit parcul auto

Cu 33% mai multe ambulanţe ISU în slujba constănţenilor

Eveniment 28 Februarie 2013 / 00:00 637 accesări

ÎNNOIRE Parcul auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi-a mărit capacitatea cu încă trei ambulanţe, care vor contribui la salvarea vieţilor omeneşti. Cele trei ambulanţe furnizate ieri către ISU Dobrogea au fost achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, în cadrul proiectului „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Sud-Est”. „Prin acest proiect sunt achiziţionate atât autospeciale de stins incendii, autospeciale pentru intervenţie medicală de urgenţă cât şi autospeciale de cercetare. Astăzi (n.r. ieri) sunt livrate două ambulanţe de tip B care au o valoare de 84.000 de euro cu TVA fiecare şi una de tip C a cărei valoare este de 105.000 euro cu TVA. În viitor, judeţul Constanţa va achiziţiona prin acest proiect şi o autospecială de intervenţie în accidentele colective”, a declarat şeful Serviciului Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Dănuţ Răgălie.

AMBULANŢE MODERNIZATE Potrivit ISU Dobrogea, în prezent, parcul auto al instituţiei, pe partea de asistenţă medicală de urgenţă, cuprinde 9 ambulanţe funcţionale (7 pregătite pentru intervenţii, una specială pentru neonatologie şi una de rezervă). Cu cele trei ambulanţe primite ieri, ISU Dobrogea îşi măreşte capacitatea de intervenţie cu 33%. „Problema înnoirii parcului ISU trebuie privită în ansamblu. Există programul SMART prin care se vor achiziţiona alte autospeciale de intervenţie şi de stins incendii. 2013 este un an al înnoirii pentru ISU Dobrogea. Vreau să mulţumesc CJC pentru sprijinul permanent şi susţinut pe care ni l-a acordat”, a declarat Inspectorul şef al ISU Dobrogea, Colonel ing. Viorel Jianu. Cele două ambulanţe de tip B, primite ieri de ISU Dobrogea vor fi folosite pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, dar şi pentru transportul asistat al pacienţilor. Ambulanţa de tip C este destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportul medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente de terapie intensivă. Potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea, ambulanţele noi au în dotare echipamente cu soft modificat, fiind mult mai eficiente. De asemenea, ambulanţele sunt dotate cu atele pentru imobilizarea fracturilor de şold - care până acum nu au fost în dotarea ISU. Totodată, pe noile ambulanţe a fost montat un sistem care permite, prin activarea unui buton, menţinerea activă a echipamentelor electronice chiar şi când utilizatorii nu sunt în maşină. Mai exact, după pornirea motorului ambulanţei şi apăsarea butonului, şoferul poate scoate cheia din contact fără ca motorul să se oprească, ceea ce permite funcţionarea echipamentelor din dotare. În cazul în care cineva se gândeşte să fure ambulanţa, la atingerea pedalelor (fără cheie reintrodusă în contact), motorul se opreşte.

INVESTIŢII ÎN SIGURANŢĂ Consiliul Judeţean Constanţa va continua astfel de proiecte care conduc la creşterea gradului de siguranţă a locuitorilor judeţului. „Mai avem o rezervă de 3 milioane de euro pe care dorim să o folosim pentru a mări numărul maşinilor de intervenţie în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sud-Est” pentru Situaţii de Urgenţă a celor şase judeţe. Proiectul pe care acum îl implementăm demonstrează că putem funcţiona ca regiune de dezvoltare. Prin acest proiect am luat 18 ambulanţe ultramoderne care vor ajuta locuitorii celor şase judeţe, Constanţa, Brăila, Tulcea, Buzău, Galaţi şi Vrancea. Urmează să mai vină şi alte dotări şi utilaje prin acelaşi proiect”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Pentru săptămâna viitoare, CJC pregăteşte o nouă surpriză celor de la ISU, care vor primi alte echipamente, de această dată printr-un proiect transfrontalier. Şi tot în urma colaborării cu Bulgaria, în luna iunie a acestui an, la Constanţa va ajunge un elicopter ce va fi folosit pentru salvarea de vieţi omeneşti atât în România, cât şi în Bulgaria.



12