Cu „amforistul” Gheorghe Caraiman, prin Roma şi Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cu „amforistul” Gheorghe Caraiman, prin Roma şi Paris

Cultură 30 Septembrie 2010 / 00:00 460 accesări

Careul Artelor „Amfora” din cadrul Cercului Militar Constanţa îi aşteaptă pe cei care doresc să evadeze din cotidian în universul terapeutic al culorilor la vernisajul celei de-a cincea expoziţii personale a lui Gheorghe Caraiman. Evenimentul care propune, prin intermediul imaginilor, o călătorie în două mari capitale europene, Roma şi Paris, are loc astăzi, de la ora 17.30, fiind susţinut de criticul de artă Florica Cruceru.

Prezenţă constantă în expoziţiile colective ale fostei Asociaţii a Artiştilor Plastici „Amfora”, Gheorghe Caraiman este cunoscut publicului cu precădere pentru picturile sale de inspiraţie religioasă. De această dată, artistul le propune colegilor şi vizitatorilor un periplu ilustrat în lumea fascinantă a capitalelor Italiei şi Franţei. Expoziţia reflectă „starea de mirare” pe care artistul şi turistul Gheorghe Caraiman a trăit-o, impresionat de contactul direct cu capodoperele artei universale. Mergând alături de prietena şi colega sa „amforistă” Alexandrina Macarov, prin Paris (2009) şi prin Roma (2010), într-un adevărat maraton turistic, care provoacă o plăcută oboseală, dublată de o stare de reverie în faţa capodoperelor create de mâna omulului, Gheorghe Caraiman şi-a propus să împărtăşească şi celorlalţi din prea-plinul trăirilor sale. Atenţia sa pentru detalii transformă picturile expuse pe simeze în adevărate fotografii pe pânză, din care nu lipseşte, însă, emoţia.

Turnul Eiffel, Domul Invalizilor, atelierul de creaţie al lui Brâncuşi, Muzeului Rodin sunt câteva dintre edificiile şi locurile unde paşii şi privirea l-au purtat pe artist, prin vechiul Paris, în primăvara anului 2009. Biserica San Paolo, celebra Fontana di Trevi sau Villa Borghese sunt doar câteva dintre obiectivele turistice imortalizate de Gheorghe Caraiman pe pânză, în ţara lui Michelangelo şi a lui Da Vinci. Expoziţia cuprinde şi un autoportret - protagonistul odihnindu-se în grădina Muzeului Rodin - dar şi două lucrări care redau „pitorescul” străzii: doi cerşetori.

Taguri articol


12