„Numărul infractorilor din municipiul Mangalia va scădea simţitor odată cu apariţia jandarmilor în oraş”: este dorinţa autorităţilor locale care au participat, ieri, la inaugurarea subunităţii de jandarmi din oraş. Sediul noii subunităţi se află în clădirea Poliţiei Municipiului Mangalia. „Am pus la dispoziţia jandarmilor zece camere, în care au fost amenajate birouri, un vestiar, o cameră de pregătire fizică, una de armament, un dispecerat şi tot ce este nevoie pentru desfăşurarea activităţii în condiţii bune. Era mare nevoie de jandarmi aici pentru că nu avem suficienţi poliţişti de ordine publică”, a declarat comandantul Poliţiei Mangalia, cms. şef Nicolae Pescaru. La noua subunitate şi-au început, de ieri, activitatea 65 de jandarmi sub coordonarea mr. Marian Călin. Prezent la inaugurare, directorul Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, gen. de brigadă Vasile Dospinescu, a promis că le va aduce jandarmilor mai multe calculatoare pentru a-şi desfăşura activitatea. „În perioada estivală, când staţiunile din sudul litoralului sunt pline de turişti şi se organizează o mulţime de evenimente, eram nevoiţi să detaşăm efective din altă parte. Acum avem jandarmi la Mangalia şi, în acest fel, vom face economie la combustibilul consumat pentru deplasările de la Constanţa la Mangalia şi în staţiunile din jur”, a declarat inspectorul şef al IJJ Constanţa, col. Costică Cojoc.
SIGURANŢĂ PUBLICĂ Primarul municipiului, Cristian Radu, a declarat că şi-a dorit foarte mult să aducă jandarmii în oraş. „Vrem să reducem infracţionalitatea şi să le asigurăm mangalioţilor un climat de siguranţă publică. Vreau ca elevii să poată merge la şcoală singuri, fără părinţi, iar străzile să fie un loc sigur, aşa cum era acum 30 de ani”, a spus Cristian Radu. Vicepreşedintele Senatului Nicolae Moga a spus că jandarmii sunt apărătorii cetăţenilor şi este nevoie de ei peste tot. După tăierea panglicii inaugurale, a urmat o scurtă slujbă religioasă, oficiată de preotul militar Laurenţiu Oprea.
FOCURI DE ARMĂ Pentru a arăta că jandarmii nu glumesc, chiar dacă ieri a fost 1 aprilie, militarii au mers în cartierul romilor din Mangalia, unde le-au arătat ce-i aşteaptă dacă nu vor respecta legea. Jandarmii detaşamentului mobil al IJJ Constanţa au simulat o urmărire cu maşinile prin cartier, care s-a finalizat cu oprirea în trafic a infractorilor şi imobilizarea lor cu focuri de armă. Deşi a fost un exerciţiu demonstrativ, romii s-au speriat, iar „pirandele” au început să ţipe şi să-şi pună fustele în cap de frică. „Stai, fă, că nu îţi face nimic, doar se preface”, i-a spus un bărbat nevestei lui, care îşi pusese mâinile în cap, într-o încercare naivă de a se... ascunde. Cei care s-au bucurat însă de prezenţa mascaţilor au fost „puradeii”, care au aplaudat încântaţi şi le-au cerut jandarmilor să-i mai viziteze. „Taci, bă, cum să vină ăştia pe la noi? Cu ăştia nu se glumeşte, nu vezi cum îţi pune cătuşele?”, s-a revoltat unul dintre romi, scuipându-şi în sân.
HORA JANDARMILOR Împlinirea a 119 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Constanţa şi a 163 de ani de la naşterea Jandarmeriei Române a fost marcată şi la Muzeul de Arhelogie din Mangalia. Directorul muzeului, Sorin Colesniuc şi prof. univ. Marian Cojoc au vorbit despre evoluţia jandarmilor din 1850 până în zilele noastre. Ultimul moment al festivităţilor a avut loc pe platoul din faţa Casei de Cultură. Ceremonialul militar a adunat sute de oameni de toate vârstele, care au urmărit exerciţiile demonstrative ale jandarmilor şi ale câinilor acestora, Mozi şi Mabanu, defilarea militarilor, dar şi spectacolul oferit de fanfara militară a Marinei Române. Pe ritmul muzicii antrenante, jandarmii şi spectatorii au încins o horă românească. În timpul arborării drapelului naţional, cerul a fost inundat de zeci de porumbei albi şi de baloane tricolore.