Elevii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ s-au întîlnit, ieri, cu preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu. Cu acest prilej, tinerii au avut ocazia să ia contact cu cel mai recent volum al scriitorului, „Cu bucuria în suflet“.
Ovidiu Dunăreanu a mărturisit că este un privilegiu de a se afla în faţa unui public tînăr. „La Colegiul de Arte mă simt mereu ca acasă, pentru că aici am mulţi prieteni“, a spus acesta, amintindu-i, printre alţii, pe plasticienii Constantin Grigoruţă, Florin Ferendino, Daniela Ţurcanu sau Gheorghe Caruţiu.
Lectorul universitar Angelo Mitchievici de la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius“, cel care semnează postfaţa volumului „Cu bucuria în suflet“, publicat la „Editura 45“, le-a vorbit celor prezenţi despre proza lui Ovidiu Dunăreanu, acest „cartograf magic“ al Dobrogei. „O carte bună vorbeşte de la sine, mai bine decît o face orice critic literar, oricît de talentat ar fi“, a apreciat lect. univ. dr. Angelo Mitchievici. Scriitorul şi eseistul a invocat calitatea de cititor şi a remarcat extraordinara capacitate de povestitor a lui Ovidiu Dunăreanu şi talentul cu care a reuşit să construiască o geografie mitică a Dobrogei. Acesta i-a îndemnat pe tineri să se bucure de „gustul“ inefabil al lecturii, apreciind, totodată, calitatea de estet a lui Ovidiu Dunăreanu, deoarece, pentru scriitorul inspirat de lumea mitică a Dobrogei, cuvîntul nu este un simplu material de construcţie a textului. „Cu bucuria în suflet este o carte care se degustă şi care te învaţă gustul special al literaturii“, a conchis Angelo Mitchievici.
Prezentarea făcută de lectorul universitar a continuat cu lectura unor fragmente din volumul „Cu bucuria în suflet“ şi cu un moment literar-artistic. Eleva Georgiana Stoica (clasa a VIII-a), pregătită de Irene Nestorescu, a interpretat la violă, Mădălin Muşat din clasa a VI-a, coordonat de prof. Taina Scarlat, a susţinut un mini-recital de pian, iar Cătălin Mardale din clasa a VIII-a a recitat „Vis“, de Mihai Eminescu. Elevii de la secţia Design, coordonaţi de profesorul Constantin Grigoruţă, au realizat crochiuri inspirate de proza lui Ovidiu Dunăreanu, precum şi fotografii de reportaj. „Am trăit un mare moment de bucurie şi de sensibilitate, am redimensionat acel spaţiu al bucuriei, al inefabilului şi al tinereţii“, a mărturisit scriitorul Ovidiu Dunăreanu, impresionat de talentul elevilor constănţeni.
Manifestarea care a avut loc în sala „Sergiu Celibidache“ face parte din cadrul parteneriatului încheiat între Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ şi Uniunea Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea, numit „Întîlnire cu scriitorii dobrogeni“. Evenimentul a fost iniţiat şi coordonat de către profesoarele Doiniţa Pindic, Cătălina Gherase şi Georgiana Crîngaşu, cu sprijinul directorului Colegiului Naţional de Arte, prof. Nicoleta Heroiu şi al directorului adjunct, prof. Victor Rădulescu.