Rețeta de turtă dulce a fost adusă din Asia în Europa de călugărul armean Grigore din Nicopolis, în anul 992. În cei șapte ani petrecuți în Franța, el s-a gândit să le prepare turtă dulce călugărilor de acolo, pentru a le îndulci sufletele cu ocazia Crăciunului. În secolul XIII, turta dulce a ajuns în Suedia datorită imigranților germani. La 1444, călugărițele din Suedia coceau turtă dulce și din rațiuni de sănătate, pentru că se constatase că, prin conținutul de scorțișoară și cuișoare, aceasta ajuta la ușurarea digestiei. Abia în secolul al XVIII-lea, turta dulce a ajuns răspândită în întreaga lume. Cu o atât de îndelungată tradiție în prepararea delicioasei turte dulci, Suedia a ajuns deja la cea de-a 26-a ediție a unei inedite competiții de sezon, la care marele premiu a fost disputat de un impresionant număr de... căsuțe de turtă dulce. Nici mai mult, nici mai puțin de 161 de căsuțe decorate incredibil de frumos, majoritatea creații ale celor mai talentați patiseri, s-au întrecut anul acesta, dar premiul a fost în final câștigat de o studentă. De fapt, toate gospodinele suedeze fac căsuțe de turtă dulce pentru sărbătoarea Crăciunului, în fiecare an, așa că nu este de mirare că o studentă le-a dat clasă profesioniștilor. Concursul este organizat de Asociația Profesională a Arhitecților, care expune căsuțele de turtă dulce la Muzeul de Arhitectură din Stockholm, până la începutul anului 2017.