O mică trusă de instrumente chirurgicale romane, ce cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument pentru cauterizarea rănilor, precum alte patru obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis, vor fi expuse, începând de miercuri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Aceste artefacte sunt prezentate în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, sub genericul „Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța)”.
„În zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provin din morminte, datate în general în secolele II - III p.Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii ‘70 în anticul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal, datate în a doua jumătate a sec. II - prima jumătate a sec. III p.Chr. Piesele au fost descoperite într-un mormânt ce a aparținut probabil unui medic. Toate au fost lucrate îngrijit, ornamentate simplu sau încrustate cu argint, realizate cu măiestrie, ceea ce dovedește deopotrivă simțul artistic al celui care le-a lucrat, cât și gustul deosebit al posesorului lor. Setul cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument folosit probabil pentru cauterizarea rănilor”, spun specialiștii MINAC.
Celelalte patru instrumente medicale expuse sunt: un mâner fragmentar pentru fixarea acului, un cârlig medical cu un singur capăt ascuțit, o sondă de ureche și o spatulă.
Exponatele vor putea fi admirate în vitrina MINAC începând de miercuri, 1 iunie.
Citește și:
Veniți să-l vedeți pe Sfântul Gheorghe de la Capidava!
Frumusețea și cochetăria din antichitate, reflectate în... oglindă de bronz
Instrumente de măsură din vremea lui Cuza, la Muzeul de Istorie
Iarna de acum 2.000 de ani, sculptată pe un pahar
Cu ce se jucau copiii acum 2.000 de ani?
Poveste în lut despre răzbunare, crimă și reîncarnare
Cavalerul Trac de la Capidava stă de veghe la Constanța
Durerea unui tată care și-a pierdut fiul, în secolul IV, săpată în piatră
Un decret în greacă, scris pe piatră, vedetă la Muzeu
„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu
Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu
O amforă centenară, descoperită în Marea Neagră, vedetă la MINAC