„Cu deficit ca al României nu ai ce să cauți în zona euro“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Treichl (Erste):

„Cu deficit ca al României nu ai ce să cauți în zona euro“

Economie 31 Iulie 2019 / 18:17 760 accesări
Andreas Treichl (CEO al Erste Bank): „În prezent, România nu este pregătită să adere la zona euro. Poate peste cinci ani situația va fi foarte diferită“

Andreas Treichl (CEO al Erste Bank): „În prezent, România nu este pregătită să adere la zona euro. Poate peste cinci ani situația va fi foarte diferită“

​CE URMEAZĂ Una dintre ultimele ieșiri publice a lui Andreas Treichl ca CEO al grupului bancar Erste Bank (proprietarul BCR) a avut loc miercuri, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare, discuțiile vizând și situația din România. Din ianuarie, el va demisiona și se va ocupa de fundația Erste, deși mandatul lui urma să se încheie în iunie 2020. Discuțiile de miercuri cu presa internațională au fost foarte relaxate, iar unul din subiectele abordate a fost și cel al României. Și asta nu pentru că interpretările „interesante“ (după cum le-a catalogat Treichl) ale legii (în cazul BCR Banca pentru Locuințe) au provocat un cost de peste 150 milioane euro grupului bancar austriac, ci pentru că reprezentanții presei române au dorit să afle cum se vede economia noastră prin ochii unui bancher. „În prezent, România nu e pregătită pentru a trece la euro, în mod clar. Poate că peste 5 ani - când înțeleg că și-au propus autoritățile să adere la euro - situația va fi foarte diferită. Pentru moment nu aș sugera însă României să treacă la euro, deși e bine să își mențină acest obiectiv ca țintă. Ar fi nevoie de o consolidare fiscală în următorii 2 - 3 ani. Cu un deficit de cont curent atât de ridicat cum îl are România, nu ai ce căuta în zona euro“, a spus Treichl, citat de hotnews.ro. El s-a referit voalat și la atacurile venite din țară la adresa băncii naționale, a celor comerciale și la adresa multinaționalelor, spunând că nu băncile ori sistemul bancar sunt problema României - „România are alte probleme, dar n-aș vrea să insist acum asupra acestora. De altfel, omul care a introdus taxa bancară (taxa pe lăcomie, cum a fost denumităă inițial) e acum la pușcărie, acolo unde și trebuia să fie“.

REZULTATE BCR a înregistrat o pierdere netă de 20,8 milioane lei (4,4 milioane euro) în primul semestru din acest an, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe. Înalta Curte a decis, în iunie 2019, că BCR BpL nu a respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clienţii sistemul de economisire-creditare (bauspar). Erste Group Bank, care deţine BCR, anunţa luna trecută că va pune deoparte până la 230 milioane euro, ca rezultat al deciziei instanţei supreme din România legată de activităţile de afaceri ale subsidiarei sale locale BCR Banca pentru Locuinţe. Potrivit unui comunicat al BCR, rezultatul operaţional al băncii a crescut cu 10,9% comparativ cu semestrul I din 2018, ajungând la 822 milioane lei (173,3 milioane euro), susţinut de veniturile operaţionale mai mari. Venitul net din dobânzi a crescut cu 15,4%, până la 1,110 miliarde lei (234,1 milioane euro), de la 962,3 milioane lei (206,7 milioane euro) în S1 2018, pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât şi al creşterii creditelor şi depozitelor clienţilor.



Ştiri recomandate

12