„Cu drag, Eminescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La 163 de ani de la naştere

„Cu drag, Eminescu”

Cultură 16 Ianuarie 2013 / 00:00 1271 accesări

„Poetul nepereche” a fost sărbătorit, ieri, la malul mării, la 163 de ani de la naştere, printr-un spectacol omagial, „Cu drag, Eminescu”, susţinut, la Palatul Copiilor, de elevi de la şcolile constănţene - printre care şi colegiul care îi poartă numele. Momentele poetice - recitaluri din creaţia literară a poetului naţional - au alternat cu cele muzicale şi chiar cu cele teatrale şi coregrafice.

Dumitrana Lupu - fiica interpretei de muzică uşoară Ileana Şipoteanu şi a compozitorului Dumitru Lupu - elevă la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi alţi adolescenţi talentaţi, de la Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte „Regina Maria” şi Şcoala „Nicolae Tonitza”, au celebrat prin vers şi cântec creaţia „Luceafărului”.

Printre aceştia s-a aflat şi Tamina Sfetcu, elevă în clasa IX-a şi membră a Cercului de Artă Teatrală al Palatului Copiilor, care a interpretat, prin altele, „Rugăciunea” eminesciană, o poezie cu o semnificaţie specială. „Cu poezia „Rugăciune” am debutat exact în urmă cu opt ani, la Palatul Copiilor”, a spus Tamina. O expoziţie de carte, deschisă în holul instituţiei, a întregit evenimentul omagial.

OMAGIU „LA MARGINEA MĂRII” „Luceafărul” a fost celebrat şi „la marginea mării”. Vremea bună că a ţinut cu... „sărbătoritul” zilei, iar de acest lucru au profitat şi cei care au ales să vină să-i aducă un omagiu poetului, pe faleza Cazinoului Constanţa. În acest loc, bustul său a fost imortalizat întru eternitate, potrivit dorinţei sale din poezia testamentară „Mai am un singur dor”. Unii dintre ei, în semn de preţuire, au depus flori la grupul statuar, înfăţişându-i pe autorul „Luceafărului” şi pe muza sa, Veronica Micle (muza Calliope, după alte surse), în viziunea sculptorului Oscar Han. Printre cei care au ales să-i aducă un omagiu simbolic „poetului nepereche” s-au aflat „nostalgicii” iubitori de poezie trecuţi de a doua tinereţe, dar şi elevi de la şcolile constănţene, care au venit „la statuie” în grup organizat.

CELEBRAT ŞI LA MANGALIA Eminescu a fost sărbătorit, ieri, şi la Mangalia de către elevii de la Liceul Teoretic „Callatis”, Colegiul Economic şi Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, prin participarea la simpozionul de la Muzeul de Arheologie „Callatis”: „Mihai Eminescu - activitatea literară, jurnalistică şi istorică”. „A fost un simpozion care, cu siguranţă, şi-a atins scopul. Elevii prezenţi la manifestare nu vor uita că ziua de 15 ianuarie este, în mod oficial, ziua în care s-a născut Mihai Eminescu. Tinerii liceeni şi-au reîmprospătat cunoştinţele referitoare la viaţa şi creaţiile eminesciene”, a spus directorul Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc. Acesta a vorbit despre studiile istorice ale lui Mihai Eminescu, în care acesta a susţinut cauza românilor din Transilvania şi Bucovina, români aflaţi, la acea vreme, sub stăpânire străină, punând accent pe activitatea sa jurnalistică. De asemenea, elevii de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” au vorbit, ieri, la Casa de Cultură din Cumpăna, despre „Eminescu şi dorul de poezie”



12