Nume relativ nou în spațiul poetic tomitan, Mihaela Meravei a surprins critica și cititorii, în ultimii ani, cu versurile sale pline de sensibilitate, care creionează stări și trăiri pline de autenticitate, din care răzbate talentul de necontestat al autoarei. După debutul său editorial de acum doi ani, cu volumul de poezii „Viața pe verticală”, urmat de un al doilea, „Simțuri elementare”, pentru poeta Mihaela Meravei au venit și primele premii. Poeta constănțeană de profesie... inginer, dar extrem de creativă și cu o mare pasiune pentru vers și lumea literelor, manifestată încă din perioada liceului, când era membră a Cenaclului literar „Ovidius” și publica în revista „Tomis” sub pseudonimul Minodora, este, printre altele, câștigătoarea Marelui Premiu „George Ranetti” pentru poezie, la prestigiosul Festival Internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, din ianuarie.
ÎNTÂLNIRE CU PUBLICUL LA CERCUL MILITAR Poeta pregătește pentru această toamnă cel de-al treilea volum de versuri al său, intitulat „Cu inima lipită de fereastă”, apărut la editura InfoRapArt. Volumul care cuprinde poeme de dragoste de o sensibilitate aparte, reflectând trăirile interioare ale scriitoarei, care găsește o formulă inedită, rafinată și convingătoare de a exploata această temă arhi-abordată în versuri, va fi lansat pe 8 noiembrie, de la ora 17.00, la Cercul Militar Constanța, în cadrul Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”. Invitați speciali ai evenimentului editorial sunt scriitorul Claudiu-Valeriu Conțevici, cunoscut cronicar sportiv și epigramist, fost jurnalist al cotidianului „Telegraf”, și poetul Sorin Roșca, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Dobrogea.
DE LA CURCUBEUL LUI IONEL TEODOREANU... Poeta Mihaela Meravei ne-a declarat, referitor la noua sa apariție editorială, „Cu inima lipită de fereastră”: „Este un volum cu versuri de dragoste. Ideea titlului volumului s-a născut la începutul anului, după câștigarea Premiului „George Ranetti” de la Mizil: unul dintre poeme (n.r. - cu care autoarea a și participat la concurs), care deschide și cartea se numește „Cu inima lipită de fereastră”. Este o carte scrisă sub semnul... curcubeului, din acest motiv, am și ales un motto al lui Ionel Teodoreanu (n.r. - din romanul „Lorelei”: „A trecut o ploaie de primăvară și s-a țesut în zare brâul frânt de mătasă al curcubeului; cu el îmi încing mijlocul și mă duc”), unul dintre scriitorii mei de suflet, care are acest semn al curcubeului. Veți regăsi pe parcursul cărții curcubeul sub diferite forme, reprezentând, din punctul mediu de vedere, spiritul masculin și spiritul iubirii”.
Noul volum al Mihaelei Meravei cuprinde 66 de poeme, majoritatea fiind construite în vers alb. Autoarea explică: „E adevărat, în ziua de azi, publicul este foarte tentat să citească mai mult vers clasic, cu rimă, e mai melodios... În schimb, versul alb are mult mai multă esență și mai multă trimitere, dar această alegere nu o fac în mod special, ci scriu exact așa cum simt în momentul respectiv”.
Publicistul George Mihalcea, cel care semnează prefața noii cărți a Mihaelei Meravei, observă: „Parcă apărută de nicăieri, Mihaela Meravei vine în poezie cu o candoare adolescentină deloc mințită și cu un soi de puritate care, fiind pe cale de dispariție, nu se poate mima. Această a treia carte a ei limpezește căile unui univers poetic pe care-l construiește cu răbdare de salahor, dar și cu inconștiența celui care se înalță spre soarele nemilos în timp ce liantul de ceară al aripilor sale se topește. Rezultatul e un conglomerat de imagini surprinzătoare, vaporoase și, în același timp, cu o forță ce împinge textul într-o dimensiune paralelă cu spațiul real în care respiră poeta. Chiar în poemul care deschide volumul, dându-i și titlul, Mihaela Meravei își anunță demersul fundamental: plecarea într-o călătorie inițiatică spre continentul care se numește Iubire”.
Debut și premii
Mihaela Meravei s-a născut la data de 30 aprilie 1967, la Constanța, și este de profesie inginer. Aceasta este membră a cenaclurilor literare „Ovidius” și „Mihail Sadoveanu” din Constanța, precum și a cenaclului literar online „Noduri și semne” din Galați. Debutul său literar s-a produs în anul 1983, în revista constănțeană „Tomis”, la rubrica „Tinere condeie”. „Eu scriu demult, am debutat în liceu, am fost membră a Cenaclului „Ovidius” și am debutat în revista „Tomis” sub un pseudonim, la acea vreme, Minodora. Ei m-au îndrumat mulți ani, însă cum e viața... la un moment dat, ai de ales între a zidi poezia și a-ți face un viitor, așa că poezia a rămas pe un plan subsidiar. Asta nu înseamnă că nu am scris sau că am pierdut contactul cu poezia, eu scris în continuare, mi-am adunat scrierile. În urmă cu cinci ani, am hotărât să mă reîntorc în lumea literară și am început să trimit scrierile la diverse concursuri, tocmai pentru a-mi verifica... poezia”.
Iar premiile nu au întârziat să apară. Primele distincții au fost obținute la Concursul Internațional de poezie și proză Starpress 2012, unde a primit Mențiune la categoria Poezie și Mențiune specială la Proză, din 800 de participanți. Poeta a mai fost răsplătită cu Premiul de Popularitate la Concursul „Neliniștea cuvântului, în 2012, și în același an cu Premiul al II-lea la Concursul de creație literară „Visul”. Cea mai importantă recunoaștere de până acum a fost obținută, însă, anul acesta, când a fost distinsă cu Marele Premiu „George Ranetti” pentru poezie, la Festivalul Internațional „Romeo și Julieta la Mizil”.