Cu mâinile rupte, la Evaluarea Naţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avalanşă de cereri speciale. Profesorul scrie ce dictează... elevul

Cu mâinile rupte, la Evaluarea Naţională

Eveniment 25 Iunie 2013 / 00:00 637 accesări

Cu doar câteva zile înainte de Evaluarea Naţională 2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a primit o avalanşă de solicitări din partea unităţilor şcolare pentru organizarea în condiţii speciale a examenului. Dacă, până la mijlocul săptămânii trecute, în evidenţele instituţiei erau înregistrate 24 de cereri, cu zece mai puţine ca anul trecut, situaţia s-a schimbat după weekend. Ghinionul organizatorilor a făcut ca, între timp, solicitările să ajungă la 35. Unii elevi au suferit diverse accidentări care au necesitat inclusiv internarea.

Şase elevi vor susţine examenul în Spitalul Municipal Mangalia. Dintre aceştia, doi nu vor mai ajunge acasă, în Suceava. Ei s-au accidentat în timpul vacanţei pe litoral, astfel că vor susţine testele în spitalul unde sunt internaţi. Ceilalţi copii, care vor fi examinaţi tot pe patul de spital, sunt de la şcoli din apropiere. Alţi doi vor fi în focul examenelor la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „Sf. Apostol Andrei” (unul de la Şcoala nr. 19 din Constanţa şi celălalt de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova). Inspectorul şcolar de specialitate pentru istorie din cadrul ISJ, prof. Petre Purcărea, a explicat că cele mai multe solicitări, venite pe ultima sută de metri, au fost pentru... mâini rupte. „Şapte copii şi-au rupt mâinile şi au cerut ajutorul nostru pentru a putea susţine examenul de Evaluare Naţională în condiţii speciale. Ultimul caz a fost chiar în weekend. Este vorba de un elev de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol, care va beneficia de o comisie specială, astfel încât el să poată susţine examenul de sfârşit de clasa a VIII-a. Nu este exclus ca şi astăzi (ieri - n.r.) să mai apară situaţii şi vom fi nevoiţi să formăm o nouă comisie specială”, a declarat prof. Purcărea.

TREI ORE PENTRU CAZURILE SPECIALE Astfel, mai în glumă, mai în serios, profesorii vor lua locul elevilor şi vor scrie ce le vor dicta elevii la examen, atât astăzi, 25 iunie, la proba de limba şi literatura română, cât şi poimâine - 27 iunie, la matematică. În aceste situaţii, se formează comisii speciale şi sunt distribuiţi profesori de sprijin care să îi ajute pe elevii aflaţi în imposibilitatea de a susţine singuri Evaluarea Naţională. Copiii au la dispoziţie trei ore pentru a termina lucrarea, cu o oră mai mult decât ceilalţi elevi care susţin probele în condiţii normale. În rest, cererile speciale vor beneficia de aceleaşi condiţii de examen ca şi ceilalţi elevi, inclusiv supraveghere video. În saloanele unde sunt internaţi copiii cu probleme, care-şi vor susţine tezele, vor fi aduse laptopuri dotate cu camere video. În total, peste 5.500 de elevi s-au înscris pentru a susţine cele două probe la Evaluare Naţională, urmând să afle primele rezultate în 29 iunie.



12