Cu mic, cu mare, veniţi la mărţişoare tradiţionale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Muzeul de Artă Populară

Cu mic, cu mare, veniţi la mărţişoare tradiţionale!

Cultură 27 Februarie 2013 / 00:00 739 accesări

Nicăieri mărţişorul nu se bucură de mai multă cinste ca la Târgul de Mărţişoare de la Muzeul de Artă Populară. „Este singurul eveniment de acest gen din Constanţa unde se găsesc mărţişoare lucrate manual”, spune Daniela Caplan, care participă la acest târg de trei ani.

Pe platoul din faţa instituţiei de etnografie, micile obiecte vestitoare ale primăverii, „accesorizate” cu nelipsitul fir alb-roşu, îşi iţesc... formele şi culorile de pe măsuţele meşterilor populari, care au trecut de proba de foc a selecţiei. Tocmai datorită selecţiei riguroase pe care o fac specialiştii MAP, care nu tolerează kitsch-ul, târgul şi-a câştigat notorietatea în cei zece ani de existenţă.

„Întoarcerea la tradiţie prin folosirea materialelor clasice este lucrul cel mai important pe care putem să-l spunem anul acesta despre Târgul Mărţişorului ajuns la ediţia a X-a. În zilele noastre, din tradiţia mărţişorului a rămas doar simbolul dăruirii acestui obiect, ca pe un cadou, pe când odinioară acesta era purtat pentru binefacerile sale”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru.

FLORI PRESATE, SCOICI ŞI COŞARI Parcă anul acesta mai mult decât la celelalte ediţii tradiţia este respectată, reînviată. Pe lângă mărţişoarele-bijuterii - din pastă modelatoare sau mărgele sau chiar din sticlă, cum sunt cerceii, pandantivele şi broşele modelate „la flacără” de Florin Voicu - se găsesc şi mărţişoare mai... fragile. Este vorba despre mărţişoare din flori presate, din scoici sau cusute pe etamină, aşa cum sunt cele realizate de Ileana Onofrei. „Îmi place să cos, fac şi goblen acasă. La mine nu veţi găsi două modele la fel”, a spus Ileana Onofrei, care are şi un ajutor, pe fiica sa, care preferă mărţişoarele cu mărgele.

De la această ediţie a Târgului de Mărţişoare nu lipsesc felicitările, dar nici „coşarul”, deşi anii precedenţi nu prea îşi făcuse prezenţa.

„În fiecare an fac câteva modele noi pe care le testez, iar dacă se dau, la ediţii viitoare mă axez pe acestea. Dar mărţişoarele pe lut, pictate cu motive abstracte, precum şi cele cu specific local - n.r. căluţ de mare, delfin, bărcuţă, ancoră - merg foarte bine, an de an”, spune Carmen Avram, care nu a ratat nicio ediţie a târgului.

La MAP, Târgul de Mărţişoare poate fi vizitat până vineri, de 1 Martie, inclusiv, în intervalul orar 09.00-17.00.

Taguri articol


12