Întrebarea se află pe buzele tuturor absolvenților de liceu, indiferent de cât de bine pregătiți sunt. Pentru cei care chiar nu au șansa să treacă de examenul vieții, există, întotdeauna, cel puțin o soluție. Prima ar fi sesiunea a doua din luna august. Alt drum ar putea fi învățământul postliceal și, de ce nu, încadrarea în câmpul muncii în România sau peste hotare, unde pentru o muncă necalificată nu este nevoie neapărat de o... diplomă de bac.
Mii de tineri proaspăt absolvenți a 12 clase au nervii întinși la maxim, așteptând data de 4 iulie ca să se afișeze rezultatele examenului de bacalaureat. Indiferent cât de bine pregătiți au fost, întrebarea „Ce mă fac dacă nu iau bac-ul?“ apare pe buzele tuturor. În primul rând, nu e un capăt de lume și nu se face gaură în cer doar pentru că ai picat prima sesiune a bacalaureatului. Există și a doua. Dar pentru cei care chiar vor să facă ceva productiv sunt destule alternative.
În primul rând, tinerii se pot orienta spre învățământul postliceal care se realizează prin școala postliceală sau școala de maiștri. Aceste forme de învățământ au o durată de între 1 și 3 ani, în funcție de complexitatea calificării. Absolvenții învățământului postliceal care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare de nivel 5, conform Cadrului național al calificărilor (corespunzător nivelului de referință 5 al Cadrului European al Calificărilor) și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
O altă variantă pentru cei care nu promovează examenul de bacalaureat este voluntariatul în străinătate. Condiția de bază este ca aplicanții să cunoască o limbă de circulație internațională (engleza, franceza, germana sau spaniola) și să fie deschiși în a cunoaște alte culturi. Multe dintre proiectele prin care se desfășoară astfel de voluntariate (din cadrul programului Erasmus +) acoperă parțial sau integral costurile de transport, cazare și mâncare.
Următoarea soluție spre care s-ar putea îndrepta tinerii absolvenți fără diplomă de bacalaureat este piața muncii care este avidă de forță proaspătă. Astfel, aceștia se pot înregistra în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenție județeană pentru ocuparea forței de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare și consiliere și formare profesională, consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
Calendarul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat
Bineînțeles, toți cei care au picat bac-ul se pot prezenta la cea de-a doua sesiune care se va desfășura în perioada 20 august - 6 septembrie. În intervalul de 10 - 13 iulie are loc înscrierea candidaților, iar pe 27 iulie se vor înscrie candidații care au promovat examenele de corigențe. Spre deosebire de prima sesiune a Bacalaureatului, în cea de-a doua sesiune, elevii claselor a XII-a vor da mai întâi probele scrise, urmând ca apoi să dea examen la probleme orale.
Astfel, pe 20 august va avea loc proba scrisă la limba și literatura română - (proba Ea); pe 21 august - proba scrisă la limba li literatura maternă - (proba Eb); pe 22 august - proba obligatorie a profilului (proba Ec), iar pe 23 august - proba la alegere a profilului și specializării (proba Ed). Probele orale încep pe 23 de august în a doua sesiune de Bac și se încheie 8 zile mai târziu, pe 31 august.
Probele orale ale bacalaureatului 2018, sesiunea a doua se vor desfășura astfel: 24, 27 august - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, 28 august - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 29 - 30 august - evaluarea competențelor digitale, 30 - 31 august - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Pe 1 septembrie vor fi afișate rezultatele la bacalaureat 2018, sesiunea a doua (până la ora 12.00). Contestațiile la bacalaureat sunt depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00.